LudzieDodaj do wody i mocz 30 min. Kiełbasa będzie rozpływać się w ustach

Dodaj do wody i mocz 30 min. Kiełbasa będzie rozpływać się w ustach

Biała kiełbasa już wkrótce zagości na naszych stołach. Jak ją przygotować, aby rozpływała się w ustach? Zamiast gotować i podsmażać, spróbujmy w tym roku pieczonej wersji.

Biała kiełbasa co roku gości na wielkanocnych stołach Polaków - zdjęcie ilustracyjne
Biała kiełbasa co roku gości na wielkanocnych stołach Polaków - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Pixabay

Na wielkanocnym stole, z majówkowego grilla... Biała kiełbasa niedługo coraz częściej będzie gościć w naszym jadłospisie. W jaki sposób ją przygotować, aby zachwyciła gości smakiem? Jedna zmiana w przepisie sprawi, że nawet lekko suche mięso zmieni się w soczysty kąsek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Dużo". Polacy rzucają sumami. Tyle wydadzą na Wielkanoc

Przepis na białą kiełbasę. Zachwyci podniebienia

Ten sposób przyrządzania białej kiełbasy zaczynamy od... wyjęcia mleka z lodówki. Wystarczy, że odlejemy pół szklanki napoju i dodamy go do wody, w której parzymy mięso. Ten prosty trik sprawi, że będzie pyszne, jak nigdy. Warto też spróbować mleczno-wodnej, półgodzinnej kąpieli kiełbasy jeszcze przed parzeniem. Tak spotęgujemy efekt soczystości. Później skorzystajmy z poniższego przepisu, aby wydobyć jak najlepszy smak i aromat.

Przepis na białą kiełbasę - składniki:

  • kilogram białej kiełbasy;
  • pół kilograma cebuli;
  • cztery liście laurowe;
  • pół szklanki mleka;
  • stołowa łyżka masła;
  • ziele angielskie.

Przepis na białą kiełbasę - przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w półplasterki. Następnie dodajemy do warzywa przyprawy i dokładnie mieszamy składniki. Z pomocą wykałaczki lub widelca lekko nakłuwamy kiełbasę, a następnie namaczamy ją w mleczno-wodnej kąpieli. Po 30 minutach wyjmujemy mięso z garnka.

Następnym krokiem jest przygotowanie naczynia żaroodpornego - jego środek smarujemy masłem. Wówczas umieszczamy w nim kiełbasę i przykrywamy ją warstwą cebuli z przyprawami - proces powtarzamy, aż w środku znajdą się wszystkie składniki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Potrawę poddajemy termicznej obróbce pod przykryciem przez ok. godzinę i 15 minut. Po tym czasie cebula powinna zmięknąć. Na kilka minut przed końcem pieczenia, zdejmijmy pokrywkę. Dzięki temu kiełbasa będzie soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (15)