Dodaj do wody i mocz 30 min. Kiełbasa będzie rozpływać się w ustach
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na naszych stołach. Jak ją przygotować, aby rozpływała się w ustach? Zamiast gotować i podsmażać, spróbujmy w tym roku pieczonej wersji.
27.03.2024 | aktual.: 27.03.2024 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na wielkanocnym stole, z majówkowego grilla... Biała kiełbasa niedługo coraz częściej będzie gościć w naszym jadłospisie. W jaki sposób ją przygotować, aby zachwyciła gości smakiem? Jedna zmiana w przepisie sprawi, że nawet lekko suche mięso zmieni się w soczysty kąsek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na białą kiełbasę. Zachwyci podniebienia
Ten sposób przyrządzania białej kiełbasy zaczynamy od... wyjęcia mleka z lodówki. Wystarczy, że odlejemy pół szklanki napoju i dodamy go do wody, w której parzymy mięso. Ten prosty trik sprawi, że będzie pyszne, jak nigdy. Warto też spróbować mleczno-wodnej, półgodzinnej kąpieli kiełbasy jeszcze przed parzeniem. Tak spotęgujemy efekt soczystości. Później skorzystajmy z poniższego przepisu, aby wydobyć jak najlepszy smak i aromat.
Przepis na białą kiełbasę - składniki:
- kilogram białej kiełbasy;
- pół kilograma cebuli;
- cztery liście laurowe;
- pół szklanki mleka;
- stołowa łyżka masła;
- ziele angielskie.
Przepis na białą kiełbasę - przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w półplasterki. Następnie dodajemy do warzywa przyprawy i dokładnie mieszamy składniki. Z pomocą wykałaczki lub widelca lekko nakłuwamy kiełbasę, a następnie namaczamy ją w mleczno-wodnej kąpieli. Po 30 minutach wyjmujemy mięso z garnka.
Następnym krokiem jest przygotowanie naczynia żaroodpornego - jego środek smarujemy masłem. Wówczas umieszczamy w nim kiełbasę i przykrywamy ją warstwą cebuli z przyprawami - proces powtarzamy, aż w środku znajdą się wszystkie składniki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Potrawę poddajemy termicznej obróbce pod przykryciem przez ok. godzinę i 15 minut. Po tym czasie cebula powinna zmięknąć. Na kilka minut przed końcem pieczenia, zdejmijmy pokrywkę. Dzięki temu kiełbasa będzie soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl