FitnessWiwat truskawki!

Wiwat truskawki!

Wiwat truskawki!
27.05.2006 09:47, aktualizacja: 27.05.2010 23:19

Właśnie teraz truskawki są najsłodsze i najzdrowsze. Dojrzałe, cieszą swym smakiem i zapachem. Tajemnicza bromelina czyni z nich prawdziwy cud dietetyczny. Odtruwa, oczyszcza i ułatwia spalanie tłuszczów. Czego więcej trzeba?

Właśnie teraz truskawki są najsłodsze i najzdrowsze. Dojrzałe, cieszą swym smakiem i zapachem. Tajemnicza bromelina czyni z nich prawdziwy cud dietetyczny. Odtruwa, oczyszcza i ułatwia spalanie tłuszczów. Czego więcej trzeba?

Gdy na śniadanie dodajesz truskawki do płatków zbożowych i chudego jogurtu, sprawiasz sobie nie tylko przyjemność ich znakomitym smakiem, ale wysyłasz również ostrzegawczy sygnał dla twojego cholesterolu. Za chwilę rozpocznie się małe starcie. Owoce nie zawierają tłuszczu, są natomiast bogate we włókna pokarmowe, zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne. Błonnik i pektyny natychmiast przyspieszą trawienie wczorajszych "grzechów dietetycznych", ciasteczek, hamburgerów czy lodów. Soki, nawet gęste i świeżo wyciśnięte, nie zawierają już takiej ilości zbawiennych włókien jak świeże, soczyste truskawki.

Postąpisz jeszcze rozsądniej, gdy zaczniesz dzień od zjedzenia samych truskawek. Koniecznie zaraz po wstaniu z łóżka. Potem zrób poranną toaletę i po 20 minutach zasiądź do lekkiego śniadania. Truskawki mają dość słabą koncentrację cukru i w mniejszym stopniu ulegają fermentacji w żołądku. Podobnie rzecz ma się z malinami, jeżynami, porzeczkami i czarnymi jagodami - można je jeść po posiłku. Generalnie kłopot polega na tym, że trawienie owoców zaczyna się już w ustach, a kończy w jelicie cienkim. Kiedy owoce są podawane jako deser, w żołądku blokują je trawione najpierw białka i tłuszcze.

Porcja truskawek na czczo jest najhojniejszym prezentem, jaki możesz sobie zafundować. Dzięki enzymom spalającym tłuszcz i wysokiemu poziomowi składników odżywczych, te soczyste, czerwone owoce przygotowują twój organizm do szybkiego trawienia. Co się dzieje? Na arenę wkracza niezwykła bromelina, enzym rozkładający białka. Od czasu jej odkrycia w 1957 roku, ciągle pojawiają się nowe publikacje na temat jej różnorodnych zastosowań w medycynie i znaczenia dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że może pomagać w rozpuszczaniu skrzepów krwi i być przydatna w leczeniu choroby wieńcowej serca. Dietetycy przepisują bromelinę pacjentom, którzy mają trudności z trawieniem białek lub muszą obniżyć wagę ciała.

ZRÓB TRUSKAWKOWY DESER DLA SWOJEJ SKÓRY! Jedna z amerykańskich diet odchudzających zaleca stosowanie truskawkowych (w sezonie zbioru tych owoców) i ananasowych dni. W tych dwu owocach jest największe stężenie bromeliny, enzymu współdziałającego ze znajdującym się w żołądku kwasem solnym.

Jeżeli straciłaś kontrolę, zjadłaś mnóstwo zgubnych i pysznych ciastek, sznycli, sałatek z majonezem? Po prostu jedz przez trzy czwarte dnia świeże truskawki lub ananasy, a dopiero wieczorem, właściwie skomponowany posiłek. Powinien być albo białkowy, albo węglowodanowy. Zafunduj sobie na wczesną kolację porcję pieczonego kurczaka z sernikiem lub lodami na deser. Jeśli wolisz węglowodanowy posiłek, ugotuj makaron z pysznym sosem pomidorowym. Bromelina, błonnik, witamina C i inne skarby zawarte w truskawkach podziałają jak środek odtruwający i zabezpieczający organizm przed negatywnymi skutkami trudnych do strawienia pokarmów.

Jeśli chcesz schudnąć, zacznij dzień od zupy z suszonych śliwek (15 dag śliwek i szklanka wody, wszystko przyprawione goździkiem lub zielonym pieprzem). Potem jedz przez cały dzień tylko truskawki. Nie usuwaj wszystkich zielonych szypułek, gdyż zawierają chlorofil, który pomaga wchłonąć tłuszcz, spalany przez enzymy znajdujące się w owocach. Możesz takie dni stosować dwa, a nawet trzy razy w tygodniu.

Truskawki są "wysokooktanowym paliwem" i twój organizm będzie funkcjonował znakomicie. Fruktoza, wchłaniana w jelitach, jest natychmiast przekształcana przez wątrobę w glukozę - bez udziału insuliny, co czyni ją źródłem "szybkiej energii". Dlatego właśnie ludziom, którzy zaraz po przebudzeniu nie mogą dojść do siebie, lepiej służy solidna porcja zmiksowanych truskawek, niż mocna kawa. Fruktoza jest o 50% słodsza od cukru stołowego! Ta dawka owocowej energii zmobilizuje twój umysł i ciało, poprawi także samopoczucie równie skutecznie jak słodki rogalik. Dodatkowym prezentem, jaki ofiarują ci truskawki, zjedzone na śniadanie, będzie potas, wpływający na jasność i precyzję myślenia. O wybornym smaku dojrzewających w pełnym słońcu truskawek, przekonywać smakoszy nie trzeba. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego nie bój się, że twoje starania w walce o zgrabną figurę legną w gruzach.

Anna Barańska

Sprawdź, co smacznego przyrządzić z truskawek:

    1. 3.