Drożdże czerwonego ryżu
To nazwa produktu pochodzącego z fermentacji czerwonego ryżu grzybem monascus purpureus. W trakcie procesu fermentacji wytwarzana jest substancja o nazwie monakolina K, która nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ale także hamuje tempo jego wytwarzania przez wątrobę.
Na rynku leków obniżających cholesterol ten naturalny preparat z ryżu stanowi prawdziwy hit. Jego skuteczność potwierdziły liczne badania naukowe, prowadzone w Chinach i Japonii (gdzie znany był od lat), ale także w Stanach Zjednoczonych. Drożdże ryżu czerwonego przyjmujemy w postaci tabletek. Oczywiście taka kuracja powinna zostać skonsultowana z lekarzem - nie jest zalecana np. w kombinacji z lekami hipolipemizującymi.
Tak zwany "czerwony ryż" pomóc może osobom, u których zbyt wysoki poziom cholesterolu związany jest z czynnikami genetycznymi, a także wszystkim innym, u których sama zmiana sposobu odżywiania i trybu życia nie przynosi oczekiwanych rezultatów.