10 powodów, dla których warto jeść jogurty
Obfituje w wapń
Nazwa jogurt zastrzeżona jest dla produktu mlecznego, zawierającego nie mniej niż 10 milionów komórek bakteryjnych na 1 mililitr. To właśnie dzięki żywym kulturom bakterii jogurty są tak zdrowe. Przeczytaj, dlaczego powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.
Nazwa jogurt zastrzeżona jest dla produktu mlecznego, zawierającego nie mniej niż 10 milionów komórek bakteryjnych na 1 mililitr. To właśnie dzięki żywym kulturom bakterii jogurty są tak zdrowe. Przeczytaj, dlaczego powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.
100 g jogurtu naturalnego zawiera średnio 170 mg wapnia, co stanowi 18 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u osoby dorosłej. Tyle samo, co 300 g świeżej kapusty albo 4 duże pomarańcze.
W przeciwieństwie do wapnia pochodzenia roślinnego, ten zawarty w jogurcie przyswajany jest przez nasz organizm o wiele lepiej (przyswajamy 6 razy więcej tego pierwiastka z jogurtu niż z warzyw). Dzieje się tak, ponieważ wapń w jogurcie występuje w połączeniu ze składnikami ułatwiającymi wchłanianie tego pierwiastka - laktozą, kazeiną oraz fosforem.
Tekst: Anna Loska na podst. Doctissimo.fr