7 najzdrowszych dodatków do jogurtu
Doskonała przekąska
Czy jogurt jest zdrowy? Tak, pod warunkiem, że wybierzemy naturalny, z żywymi kulturami bakterii, ale bez dodatku cukru i mleka w proszku. To nie tylko porcja wapnia, ale także aminokwasów, witamin z grupy B oraz fosforu, potasu, jodu i cynku. Może być jeszcze bardziej wartościowy. W jaki sposób? Dzięki dodatkom.
Czy jogurt jest zdrowy? Tak, pod warunkiem, że wybierzemy naturalny, z żywymi kulturami bakterii, ale bez dodatku cukru i mleka w proszku. To nie tylko porcja wapnia, ale także aminokwasów, witamin z grupy B oraz fosforu, potasu, jodu i cynku. Taka przekąska może być jeszcze bardziej wartościowa. W jaki sposób? Dzięki dodatkom.
Nasiona chia
To przede wszystkim bardzo bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (we właściwych, optymalnych dla naszego zdrowia proporcjach). Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) dostarczają także witamin E, B1, B3, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika.
Przed dodaniem do jogurtu przez kilka minut mocz je w wodzie. Napęcznieją i zmienią się w gęstą galaretkę. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić w sieci. Ceny zaczynają się od kilkunastu złotych, a jedna torebka wystarczy na kilka lub kilkanaście tygodni.
Agnieszka Majewska/mmch/WP Kobieta