Bezglutenowe panierki. Zrobisz je w 5 minut
Kotlet obtoczony w mące lub bułce i dodatkowo usmażony na patelni ma mnóstwo kalorii. Jest jednak wiele sposobów, by dostarczyć sobie potrzebnych składników odżywczych i jednocześnie sprawić, by nasze ulubione dania smakowały obłędnie.
Kotlet obtoczony w mące lub bułce i dodatkowo usmażony na patelni ma mnóstwo kalorii. Jest jednak wiele sposobów, by dostarczyć sobie potrzebnych składników odżywczych i jednocześnie sprawić, by nasze ulubione dania smakowały obłędnie. Oto pomysły na bezglutenowe panierki idealne dla alergików. Usmażone w nich piersi indyka, dorsz czy kotlet sojowy będą nie tylko pyszne, ale też po prostu zdrowsze.
Sezam - idealny do drobiu
Sezam nie tylko wspaniale podkreśla smak dań. Złociste ziarenka mają mnóstwo wapnia i przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia. Są one również źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które m. in. zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Sezam ma w kuchni wiele zastosowań. Do panierek świetna jest gomasio- mieszanka uprażonych ziaren sezamu z sola morską. Jeśli często jemy drób, możemy przygotować domową panierkę z sezamem w roli głównej, która nada mu orientalnego charakteru. Wystarczy zmieszać 2 łyżeczki zataru z 3 łyżeczkami sezamu, szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie wsypujemy do miseczki z jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Panierujemy mięso i smażymy np. na oleju kokosowym.
Amarantus - źródło żelaza
Szarłat to jedno z najstarszych zbóż świata. Nie zawiera glutenu, za to jest świetnym źródłem żelaza. Ma go pięć razy więcej niż szpinak. Do robienia panierek najlepiej wybierać amarantus ekspandowany. Na początku do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Energicznie mieszamy. Sznycle z indyka obtaczamy w jajku z ziołami, a na koniec w amarantusie. Smażymy, aż będą złociste.
Wiórki kokosowe - do dań azjatyckich
Choć są dość kaloryczne, dostarczają nam sporo niezbędnego w diecie błonnika. Wiórki świetnie komponują się ze smakiem drobiu. Nadają mu kokosowy posmak. Jeśli chcemy, by danie było mniej kaloryczne możemy zrezygnować ze smażenia i kurczaka panierowanego w wiórkach upiec w piekarniku. Aby przygotować pyszną panierkę potrzebujemy 1 szklankę wiórków kokosowych, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 6 łyżek mąki sezamowej lub migdałowej, sól i świeżo mielony pieprz. Mięso obtaczamy w przyprawach. Jajko roztrzepujemy z mlekiem w osobnej miseczce. Wiórki i mąkę sezamową wysypujemy na dwa oddzielne talerze. Obtaczamy najpierw w jajku, potem w mące, a na koniec we wiórkach koksowych. Pieczemy w piekarniku.
Siemię lniane- idealne do mięs
Powinno znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie. Poprawia przemianę materii, wspomaga trawienie. Siemię lniane jest znakomitym składnikiem zdrowych, domowych panierek np. do schabu lub szynki. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżkę musztardy i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Na talerzu mieszamy 1/3 szklanki siemienia lnianego z 1/ 2 szklanki migdałów. Mięso obtaczamy w marynacie, a następnie w sypkiej mieszance. Smażymy na złoty kolor lub układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku.
Kasza jaglana - chrupiąca i złocista
Ma dużo łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Królowa kasz jest lekkostrawna nie uczula, bo nie ma glutenu. Powstają z niej panierki idealne do ryb. 1/ 3 szklanki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy z 3 łyżkami startego parmezanu, łyżką posiekanej natki pietruszki i łyżeczką skórki otartej z cytryny. Przesypujemy na talerz. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem. Posolone filety ryby obtaczamy w jajku, a następnie w sypkiej panierce z kaszy jaglanej. Smażymy na złoty kolor. Marta Rowicka/ Kobieta WP