Chałwa. Zdrowy i słodki przysmak
Mniej kaloryczna od czekolady
Jest mniej kaloryczna od czekolady. Powinni ją jeść chorzy po kuracjach wyniszczających ich organizm. Zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.
Podobno pierwszą chałwę zrobiono w XVIII wieku dla pakistańskiego władcy, jako królewski deser. Wkrótce przywędrowała przez Persję do Turcji, i dalej, do Grecji.
Jest mniej kaloryczna od czekolady. Panuje mit, że to wyłącznie bomba kaloryczna, a chałwa jest zalecana chorym po kuracjach wyniszczających ich organizm. Z badań wynika, że zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.
To skarbnica witamin, cennych kwasów tłuszczowych, białka, przeciwutleniaczy.
(gabi), kobieta.wp.pl