FitnessChałwa. Zdrowy i słodki przysmak

Chałwa. Zdrowy i słodki przysmak

Chałwa. Zdrowy i słodki przysmak

Jest mniej kaloryczna od czekolady. Powinni ją jeść chorzy po kuracjach wyniszczających ich organizm. Zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.

Podobno pierwszą chałwę zrobiono w XVIII wieku dla pakistańskiego władcy, jako królewski deser. Wkrótce przywędrowała przez Persję do Turcji, i dalej, do Grecji.

Jest mniej kaloryczna od czekolady. Panuje mit, że to wyłącznie bomba kaloryczna, a chałwa jest zalecana chorym po kuracjach wyniszczających ich organizm. Z badań wynika, że zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.

To skarbnica witamin, cennych kwasów tłuszczowych, białka, przeciwutleniaczy.

(gabi), kobieta.wp.pl

1 / 4

Obniża poziom cholesterolu

Obraz
© 123RF

Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę - w chałwie jej udział wynosi ok. 50 procent. Sezam jest zdrowy, posiada sporą zawartość oleju roślinnego, a także dużą zawartość niemal wzorcowych białek roślinnych. Zawiera także naturalny przeciwutleniacz sezamol. To również bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H.

W oleju sezamowym jest związek powodujący zwiększenie produkcji płytek krwi - nazwano go witaminą T. Witamina A jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witamin z grupy B potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego. Pomagają walczyć z depresją i poprawiają pamięć.

Chałwa zawiera jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo - naczyniowych. Jest też bogatszym niż mleko źródłem protein i wapnia oraz magnezu.

2 / 4

Dieta chałwowa

Obraz
© 123RF

Wiele osób uważa, że jedzenie chałwy nie tylko dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale i przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Podobno dieta chałwowa pozwala stracić nawet 3 kilogramy w 3 dni. Na czym polega? Przez minimum 3 dni należy zjadać codziennie 150 gramów chałwy (najlepiej tej bez czekolady) oraz jabłko. Dodatkowo należy pić herbatę (zieloną, czerwoną, białą, pu-erh) i wodę.

Naszym zdaniem, kawałeczek chałwy tylko na deser, z zachowaniem pozostałych posiłków, będzie idealnym rozwiązaniem - pożywi nas i nasyci.

Najzdrowszą chałwę przyrządzimy sami - korzystając z naturalnych produktów możemy mieć pewność, że przekąska zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych składników.

3 / 4

Mydlany smak chałwy ze sklepu

Obraz
© 123RF

W skład chałwy ze sklepowej półki wchodzą emulgatory i różnego rodzaju regulatory kwasowości.
Zdarza się także, że producenci dodają kontrowersyjny składnik - korzeń mydlnicy, który dawniej był używany jako środek do prania, mycia i jako medykament na przeczyszczenie. Uważa się jednak, że posiada on także szereg dobroczynnych właściwości, np. wykrztuśne, pomocnicze w bólach reumatycznych, artretyzmie czy zapobiegające miażdżycy. Oprócz tych "bonusowych" działań mydlnicy ma ona napowietrzać lub spieniać chałwę.

4 / 4

Domowa chałwa

Obraz
© 123RF

Każdy z nas może sporządzić swoją oryginalną chałwę dodając przeróżne bakalie, aromaty lub kakao. Wystarczy odrobina kreatywności i dobry przepis startowy.

Oto przepis Agnieszki Maciąg:
Pestki sezamu ostrożnie upraż na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić zdejmij patelnię z ognia i przesyp je do innego naczynia. Gdy ostygną partiami zmiksuj na proszek, który następnie należy połączyć z miodem. Połącz z wybranymi przez ciebie dodatkami, a następnie masę przełóż do ozdobnych słoiczków lub foremek. Możesz wstawić do lodówki, by masa stężała (wtedy można kawałki kroić nożem) lub jeść do razu małą łyżeczką.

(gabi), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (70)