Chrzan leczy
Bakteriobójczy i grzybobójczy
Chrzan to roślina o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Zwiększa odporność. We Francji, Szwajcarii czy Holandii jest oficjalnie zarejestrowanym lekiem.
Chrzan to roślina o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Zwiększa odporność. We Francji, Szwajcarii czy Holandii jest oficjalnie zarejestrowanym lekiem.
W medycynie ludowej chrzan od wielu wieków cieszył się dużą popularnością. Marcin z Urzędowa w swoim "Herbarzu Polskim" z 1593 r. wspomina chrzan jako "... ziele znakomite w Polsce, które wpływa na zdrowie i przedłuża życie".
Niektórzy wskazują również na jego silne działanie jako afrodyzjaku i nazywają go polskim żeń-szeniem.
W chrzanie jest więcej witaminy C niż w cytrynach i pomarańczach. Ponadto znajdują się w nim witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy (witamina B9) i inne. Bogaty jest także w flawonoidy oraz potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor,
Uwaga! Nie wolno jeść chrzanu osobom cierpiącym na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek.
(gabi), kobieta.wp.pl