FitnessCiemna czekolada zbawienna dla zdrowia

Ciemna czekolada zbawienna dla zdrowia

Jesteś uzależniona od słodyczy i nie możesz oprzeć się każdej kolejnej kostce czekolady? Mamy dla ciebie dobre wiadomości. Możesz ją jeść bez opamiętania i bez strachu o konsekwencje dietetyczne. Naukowcy nie mają wątpliwości - ciemna czekolada ma wyłącznie pozytywny wpływ na nasz organizm.

Ciemna czekolada zbawienna dla zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gruszczyńska

24.03.2014 | aktual.: 25.03.2014 08:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesteś uzależniona od słodyczy i nie możesz oprzeć się każdej kolejnej kostce czekolady? Mamy dla ciebie dobre wiadomości. Możesz ją jeść bez opamiętania i bez strachu o konsekwencje dietetyczne. Naukowcy nie mają wątpliwości - ciemna czekolada ma wyłącznie pozytywny wpływ na nasz organizm.

Na podstawie niedawnych badań odkryto, że jedzenie ciemnej czekolady obniża i reguluje ciśnienie krwi i ma zbawienny wpływ na serce.

Teraz pogłębiono badania i wiadomo, dlaczego tak się dzieje.

„W jelitach jest kilka rodzajów drobnoustrojów. Te korzystnie wpływające na cały organizm rosną i fermentują pod wpływem czekolady. W efekcie produkują związki, które działają przeciwzapalnie. Dzięki temu nasze serce i żyły są chronione” - mówi na łamach „Daily Mail” Maria Moore z Uniwersytetu Stanowego Luizjany.

Lekarze sugerują, by łączyć ten rodzaj czekolady z naturalnymi probiotykami. Wówczas tzw. dobre bakterie szybciej się rozprzestrzenią i korzystnie wpłyną na układ pokarmowy i ogólnoustrojowy organizmu, a także przywrócą równowagę flory jelitowej.

Naturalne probiotyki znajdziemy m.in. w korzeniu cykorii, otrębach, surowym czosnku. Również łączenie tych zdrowych słodyczy z owocami granatu przyniesie nam zdrowotne korzyści.

Dodatkowo kakao, które jest głównym składnikiem ciemnej czekolady, zawiera wiele antyoksydantów, a także małe ilości dietetycznego błonnika.

Dodajmy, że ciemna siostra czekolady wzbogaca nasz organizm o wiele składników mineralnych. 100 g wersji, zawierającej 70-85 proc. kakao, aż w 97 proc. zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na mangan, w 88 proc. na miedź, w 66 proc. na żelazo, a w 57 proc. na magnez. Znajdziemy w niej również potas, fosfor, selen, cynk oraz witaminy z grupy B.

(kg)/(sr)/ kobieta.wp.pl

Komentarze (75)