Cynamon nie tylko do ciast
Poznaj jego moc poza kuchnią
Walory cynamonu ma pochodzący z Cejlonu Cinnamomum Verum – cynamon prawdziwy. W naszych sklepach częściej jednak kupimy znacznie gorszy i mniej zdrowy Cinnamomum Cassia pochodzący z Chin.
Warto jednak poszukać tego pierwszego, np. w sklepach ze zdrową żywnością, bo zawiera znacznie mniej szkodliwej dla zdrowia kumaryny – substancji, która u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym może powodować uszkodzenia wątroby.
W odróżnieniu prawdziwego cynamonu od chińskiego pomoże nie tylko informacja na opakowaniu. Wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego wygląda jak cygaro, składa się z wielu cienkich zwiniętych warstw, jest krucha i łatwa do zmielenia. Laski chińskiego cynamonu są twarde, trudne do obróbki i zwijają się w niewiele warstw.
Oba cynamony różni też smak – ten prawdziwy jest zdecydowanie słodszy i łagodniejszy, chiński bardziej ostry. Przy zakupie cynamonu zwróćmy też uwagę na cenę – cejloński będzie kilka razy droższy niż chiński.
Do wypieków czy celów zdrowotnych używać należy prawdziwego cynamonu, bo zawartość kumaryny jest w nim wielokrotnie razy mniejsza niż w cynamonie chińskim, a właściwości zdrowotne zdecydowanie większe.