Czy wiesz, ile cukru zawierają poszczególne owoce?
Nie przesadzaj z fruktozą
Czy wiesz, ile cukru przyjmujesz sięgając po owoce? Oto zestawienie zawartości fruktozy w kilku najpopularniejszych owocach. Wyniki dla niektórych z nich okazały się zaskakujące...
Czy wiesz, ile cukru przyjmujesz sięgając po owoce? Oto zestawienie zawartości fruktozy w kilku najpopularniejszych owocach. Wyniki dla niektórych z nich okazały się zaskakujące...
Wartości podane są dla 100 g owocu i przeliczone na kostki cukru.
Cukier zawarty w owocach nazywamy fruktozą. Fruktoza jest przyswajana przez nasz organizm znacznie wolniej niż inne cukry, a częściowo też wydalana, co w praktyce oznacza, że nie tuczy tak bardzo jak np. sacharoza - składnik białego cukru. Posiada dość niski indeks glikemiczny. Mimo to powinnyśmy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem.
Niektóre owoce zawierają duże dawki tego cukru, dlatego też jedzone w większych ilościach mogą zaszkodzić naszej sylwetce oraz dobremu samopoczuciu. Spożycie zbyt dużej dawki fruktozy prowadzi bowiem do rozwolnienia oraz bólu żołądkowo-jelitowego.
Tekst: Anna Loska na podst. Doctissimo.fr/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*