Czy wiesz, ile cukru zawierają poszczególne owoce?
Czy wiesz, ile cukru przyjmujesz sięgając po owoce? Oto zestawienie zawartości fruktozy w kilku najpopularniejszych owocach. Wyniki dla niektórych z nich okazały się zaskakujące...
Czy wiesz, ile cukru przyjmujesz sięgając po owoce? Oto zestawienie zawartości fruktozy w kilku najpopularniejszych owocach. Wyniki dla niektórych z nich okazały się zaskakujące...
Wartości podane są dla 100 g owocu i przeliczone na kostki cukru.
Cukier zawarty w owocach nazywamy fruktozą. Fruktoza jest przyswajana przez nasz organizm znacznie wolniej niż inne cukry, a częściowo też wydalana, co w praktyce oznacza, że nie tuczy tak bardzo jak np. sacharoza - składnik białego cukru. Posiada dość niski indeks glikemiczny. Mimo to powinnyśmy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem.
Niektóre owoce zawierają duże dawki tego cukru, dlatego też jedzone w większych ilościach mogą zaszkodzić naszej sylwetce oraz dobremu samopoczuciu. Spożycie zbyt dużej dawki fruktozy prowadzi bowiem do rozwolnienia oraz bólu żołądkowo-jelitowego.
Tekst: Anna Loska na podst. Doctissimo.fr/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Banany
Banany należą do najsłodszych owoców. W 100 g znajdziemy około 16 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.
Banan waży zwykle około 150 g, a zatem jedząc go spożywamy około 4 kostek cukru. Zdecydowanie nie jest to najbardziej wskazany owoc w trakcie diety odchudzającej.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Grejpfruty
Grejpfrut jest dość kwaśnym owocem i zawiera stosunkowo niewiele cukru. W 100 g owocu znajduje się zaledwie 6,2 g, czyli około 1 kostka.
Grejpfrut przeciętnej wielkości waży około 400 g, jeśli więc zjemy połówkę, spożyjemy około 2 kostek cukru.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Mandarynki
Mimo że mandarynki są niezwykle słodkie, zawartość cukru paradoksalnie nie jest aż tak wysoka. W 100 g owoców znajdziemy około 9 g cukru, czyli około półtorej kostki.
Jednak klementynka waży około 70 g, a zatem zawiera niewiele ponad jedną kostkę cukru. To niezły wynik!
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Pomarańcze
W 100 gramach tego owocu znajduje się średnio nieco ponad 8 g cukru, czyli troszkę mniej niż półtorej kostki.
Normalnej wielkości pomarańcza waży około 200 g, a zatem jedząc ją spożyjemy niecałe 3 kostki cukru.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Gruszki
100 g tego owocu to około 10,5 g cukru (około 1 i 3/4 kostki). Ponieważ średnio owoc ten waży około 120 g, zawiera zatem nieco więcej niż 2 kostki.
Ten wynik jest dość dobry.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Jabłka
Jak się okazuje, jest nieco bardziej bogate we fruktozę niż gruszka. 100 g tego owocu zawiera w przybliżeniu 11,3 g cukru.
Ponieważ średniej wielkości jabłko waży około 150 g, można łatwo policzyć, że zawiera około 17 g cukru (nieco ponad 2 i 3/4 kostki).
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Brzoskwinie
100 g tego owocu zawiera nieco więcej niż 11 g cukru (czyli 1 kostka i 3/4). Brzoskwinia osiąga wagę około 150 g, zawiera więc około 16-17 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.
Nie jest to aż tak wysoki wynik jak w przypadku bananów, jednak jeśli jesteśmy na diecie, nie powinnyśmy przesadzać ze spożywaniem brzoskwiń.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Śliwki
Choć słodkie w smaku, nie zepsują nam raczej sylwetki. 100 g owoców (czyli około 3-4 śliwki węgierki) zawiera jedynie 9,5 g cukru, czyli około 1,5 kostki.
Śliwki możemy więc spożywać bez obaw!
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Arbuz
Słodki i soczysty arbuz nie zawiera zbyt dużej ilości fruktozy - w 100 g jest zaledwie 6,3 g cukru, czyli nieco ponad 1 kostka.
Jaki kawałek arbuza to 100 g? Waga ta odpowiada bardzo cienkiemu plasterkowi (ze względu na dużą zawartość wody arbuz jest dość ciężki).
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Maliny
"Słodka jak malina" - mówi ludowe powiedzenie, które nie jest do końca prawdziwe, zważywszy na niską zawartość fruktozy w tym owocu.
100 g malin zawiera około 3/4 kostki cukru. Jeśli chcemy schudnąć, możemy śmiało serwować te owoce jako dietetyczny deser.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Truskawki
Podobnie jak maliny, truskawki zawierają niewielkie ilości cukru - w 100 g owoców znajdziemy jedynie nieco ponad 4 gramy (czyli około 3/4 kostki).
Osoby będące na diecie mogą więc sięgać bez obaw po te pyszne owoce.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Winogrona
Winogrona - w przeciwieństwie do malin i truskawek - obfitują w cukier. 100 g białych winogron to nieco ponad 16 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.
Czerwone winogrona są nieco mniej słodkie. 100 g tych owoców zawiera średnio 12,2 g cukru, czyli nieco ponad 2 kostki.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*
Owoce suszone
Nie dajmy się zwieść przekonaniu, że owoc świeży i suszony prawie niczym się nie różni.
Z punktu widzenia zawartości cukru, suszone owoce są o wiele bardziej słodkie niż ich świeże odpowiedniki.
Przykład: świeże i suszone figi. Jeśli 100 g świeżych owoców zawiera nieco ponad 2 kostki cukru (12,3 g), to już dla fig suszonych zawartość cukru na 100 g wynosi 48 g, czyli 8 kostek!
Będąc na diecie powinnyśmy także unikać suszonych daktyli, których 100 g zawiera prawie 10 kostek cukru!
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*