FitnessCzy wiesz, ile cukru zawierają poszczególne owoce?

Czy wiesz, ile cukru zawierają poszczególne owoce?

Czy wiesz, ile cukru zawierają poszczególne owoce?

Czy wiesz, ile cukru przyjmujesz sięgając po owoce? Oto zestawienie zawartości fruktozy w kilku najpopularniejszych owocach. Wyniki dla niektórych z nich okazały się zaskakujące...

Czy wiesz, ile cukru przyjmujesz sięgając po owoce? Oto zestawienie zawartości fruktozy w kilku najpopularniejszych owocach. Wyniki dla niektórych z nich okazały się zaskakujące...
Wartości podane są dla 100 g owocu i przeliczone na kostki cukru.

Cukier zawarty w owocach nazywamy fruktozą. Fruktoza jest przyswajana przez nasz organizm znacznie wolniej niż inne cukry, a częściowo też wydalana, co w praktyce oznacza, że nie tuczy tak bardzo jak np. sacharoza - składnik białego cukru. Posiada dość niski indeks glikemiczny. Mimo to powinnyśmy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem.

Niektóre owoce zawierają duże dawki tego cukru, dlatego też jedzone w większych ilościach mogą zaszkodzić naszej sylwetce oraz dobremu samopoczuciu. Spożycie zbyt dużej dawki fruktozy prowadzi bowiem do rozwolnienia oraz bólu żołądkowo-jelitowego.

Tekst: Anna Loska na podst. Doctissimo.fr/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 13

Banany

Obraz
© 123RF

Banany należą do najsłodszych owoców. W 100 g znajdziemy około 16 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.

Banan waży zwykle około 150 g, a zatem jedząc go spożywamy około 4 kostek cukru. Zdecydowanie nie jest to najbardziej wskazany owoc w trakcie diety odchudzającej.

2 / 13

Grejpfruty

Obraz
© 123RF

Grejpfrut jest dość kwaśnym owocem i zawiera stosunkowo niewiele cukru. W 100 g owocu znajduje się zaledwie 6,2 g, czyli około 1 kostka.

Grejpfrut przeciętnej wielkości waży około 400 g, jeśli więc zjemy połówkę, spożyjemy około 2 kostek cukru.

3 / 13

Mandarynki

Obraz
© 123RF

Mimo że mandarynki są niezwykle słodkie, zawartość cukru paradoksalnie nie jest aż tak wysoka. W 100 g owoców znajdziemy około 9 g cukru, czyli około półtorej kostki.

Jednak klementynka waży około 70 g, a zatem zawiera niewiele ponad jedną kostkę cukru. To niezły wynik!

4 / 13

Pomarańcze

Obraz
© 123RF

W 100 gramach tego owocu znajduje się średnio nieco ponad 8 g cukru, czyli troszkę mniej niż półtorej kostki.

Normalnej wielkości pomarańcza waży około 200 g, a zatem jedząc ją spożyjemy niecałe 3 kostki cukru.

5 / 13

Gruszki

Obraz
© 123RF

100 g tego owocu to około 10,5 g cukru (około 1 i 3/4 kostki). Ponieważ średnio owoc ten waży około 120 g, zawiera zatem nieco więcej niż 2 kostki.
Ten wynik jest dość dobry.

6 / 13

Jabłka

Obraz
© 123RF

Jak się okazuje, jest nieco bardziej bogate we fruktozę niż gruszka. 100 g tego owocu zawiera w przybliżeniu 11,3 g cukru.

Ponieważ średniej wielkości jabłko waży około 150 g, można łatwo policzyć, że zawiera około 17 g cukru (nieco ponad 2 i 3/4 kostki).

7 / 13

Brzoskwinie

Obraz
© 123RF

100 g tego owocu zawiera nieco więcej niż 11 g cukru (czyli 1 kostka i 3/4). Brzoskwinia osiąga wagę około 150 g, zawiera więc około 16-17 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.

Nie jest to aż tak wysoki wynik jak w przypadku bananów, jednak jeśli jesteśmy na diecie, nie powinnyśmy przesadzać ze spożywaniem brzoskwiń.

8 / 13

Śliwki

Obraz
© 123RF

Choć słodkie w smaku, nie zepsują nam raczej sylwetki. 100 g owoców (czyli około 3-4 śliwki węgierki) zawiera jedynie 9,5 g cukru, czyli około 1,5 kostki.

Śliwki możemy więc spożywać bez obaw!

9 / 13

Arbuz

Obraz
© 123RF

Słodki i soczysty arbuz nie zawiera zbyt dużej ilości fruktozy - w 100 g jest zaledwie 6,3 g cukru, czyli nieco ponad 1 kostka.

Jaki kawałek arbuza to 100 g? Waga ta odpowiada bardzo cienkiemu plasterkowi (ze względu na dużą zawartość wody arbuz jest dość ciężki).

10 / 13

Maliny

Obraz
© 123RF

"Słodka jak malina" - mówi ludowe powiedzenie, które nie jest do końca prawdziwe, zważywszy na niską zawartość fruktozy w tym owocu.

100 g malin zawiera około 3/4 kostki cukru. Jeśli chcemy schudnąć, możemy śmiało serwować te owoce jako dietetyczny deser.

11 / 13

Truskawki

Obraz
© 123RF

Podobnie jak maliny, truskawki zawierają niewielkie ilości cukru - w 100 g owoców znajdziemy jedynie nieco ponad 4 gramy (czyli około 3/4 kostki).

Osoby będące na diecie mogą więc sięgać bez obaw po te pyszne owoce.

12 / 13

Winogrona

Obraz
© 123RF

Winogrona - w przeciwieństwie do malin i truskawek - obfitują w cukier. 100 g białych winogron to nieco ponad 16 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.

Czerwone winogrona są nieco mniej słodkie. 100 g tych owoców zawiera średnio 12,2 g cukru, czyli nieco ponad 2 kostki.

13 / 13

Owoce suszone

Obraz
© 123RF

Nie dajmy się zwieść przekonaniu, że owoc świeży i suszony prawie niczym się nie różni.
Z punktu widzenia zawartości cukru, suszone owoce są o wiele bardziej słodkie niż ich świeże odpowiedniki.

Przykład: świeże i suszone figi. Jeśli 100 g świeżych owoców zawiera nieco ponad 2 kostki cukru (12,3 g), to już dla fig suszonych zawartość cukru na 100 g wynosi 48 g, czyli 8 kostek!
Będąc na diecie powinnyśmy także unikać suszonych daktyli, których 100 g zawiera prawie 10 kostek cukru!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (27)