Czy zastanawiałaś się, dlaczego jesz mniej, a nie chudniesz? Uprawiasz regularnie sport, a twoja waga stoi w miejscu? To zła dieta sprawia, że waga ani drgnie.
Czy zastanawiałaś się, dlaczego jesz mniej, a nie chudniesz? Uprawiasz regularnie sport, a twoja waga stoi w miejscu? W takich sytuacjach najczęściej obwinia się nieprawidłową przemianę materii, uwarunkowania genetyczne albo złą dietę. To właśnie zła dieta sprawia, że waga ani drgnie.
Pomocne "Light"
Na samym początku należy przeanalizować swoją dietę. Co z tego, że jemy mało skoro każdy posiłek składa się z produktów dostarczających organizmowi zbyt dużą liczbę kalorii. O wiele lepiej i przede wszystkim zdrowiej jest jeść częściej, a do jadłospisu włączyć produkty, które sprzyjają chudnięciu i są nietuczące. Wielu kobietom w tym momencie przyjdą do głowy produkty z napisem „light” – wszak skoro coś jest „lekkie” i nie ma cukru, to można się tym zajadać do woli. W każdym supermarkecie czy niewielkim sklepie osiedlowym półki uginają się pod ciężarem tego typu produktów. Są nimi najczęściej jogurty, białe sery, płatki śniadaniowe, a nawet wędliny i słodycze.
Co za dużo, to niezdrowo
Okazuje się jednak, że produkty z napisem light, niezawierające w swoim składzie cukru w rzeczywistości zawierają dużo tłuszczu. Z kolei niska zawartość węglowodanów zastępowana jest składnikami zastępczymi, jak np. wypełniacze – patrząc na skład produktu z napisem light dochodzimy do wniosku, że znajduje się w nim sama „chemia” włącznie z ogromną ilością konserwantów. W konsekwencji jemy bezkarnie i niestety nie chudniemy, lub co gorsza, przybieramy na wadze.
Lista nietuczących produktów
Nie wszystkie produkty tuczą jednakowo. Są również i takie, które wspomagają odchudzanie, jednak należy pamiętać, aby nie przesadzać z ich ilością – doskonale sprawdza się tutaj powiedzenie, „Co za dużo, to niezdrowo”. Pierwsze na liście są jabłka. JABŁKA Oprócz walorów smakowych są owocami o niskiej zawartości kalorii (100 gram dostarcza ok. 40-50 kalorii). Ponadto, dzięki zawartości błonnika oczyszczają jelita, niszczą szkodliwe substancje znajdujące się w organizmie, jak toksyny i wolne rodniki, zmniejszają uczucie głodu, regulują układ trawienny i obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. W jabłkach znajdują się witaminy C, A i P, a także potrzebne pierwiastki (magnez, wapń, krzem i potas).
Nie tuczą, dobrze smakują
Nie tuczą, dobrze smakują, zawierają dużo witaminy C (ok. 30-40 mg), kwasów organicznych, bromeliny i błonnika. Ananas zaspokaja uczucie głodu, wypełnia żołądek, zawiera dużo wody i jest niskokaloryczny (100 gram dostarcza ok. 50 kalorii). Jego rola jest jednak o wiele większa – otóż reguluje układ trawienny, rozpuszcza skrzepy krwi, łagodzi ból gardła. Ananasy powinny jeść również osoby mające problemy z układem krążenia.
Bohater wielu diet
Grejpfrut jest składnikiem wielu diet. Pomaga usuwać tłuszcz z organizmu, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii (naryngina), reguluje układ trawienny i ciśnienie krwi i odchudza! Owoc ten powinni również spożywać diabetycy, ponieważ zmniejsza on poziom cukru (glukozy) we krwi. Grejpfrut składa się w 90% z wody zawierającej kwasy organiczne, cukier, witaminy z grupy B, E, P oraz dużą ilość witaminy C (ok. 40-50 mg/100 g).
Pomoże zachować młody wygląd
Papryka jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, błonnika i beta-karotenu, który wpływa znacząco na poprawę kolorytu cery. Jedzona codziennie pomoże zachować młody wygląd (Wit. E) i wzmocnić naczynia krwionośne. Jest niskokaloryczna, a dzięki dużej zawartości kwasu foliowego świetnie sprawdza się, jako ważny składnik diety.
Niskokaloryczne i sycące
Zwierają w swoim składzie beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, witaminę C, B, A i PP, chrom, glukarat i indolinę. Jako jedno z nielicznych warzyw zmniejszają zachorowalność na nowotwory, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Brokuły są niskokaloryczne i sycące – 100 gram dostarcza jedynie 25 kalorii.
Dostępna przez cały rok
Zwana również kwaszoną, jest dostępna przez cały rok. Zawiera duże ilości witaminy B12, B6, PP i C, dlatego też nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także pozwala zachować dobry nastrój, reguluje procesy przemiany energii, wpływa na poprawę sprawności umysłowej i podnosi odporność na stres. Dzięki zawartości drogocennych pierwiastków (magnez, żelazo, cynk, potas) wzmacnia prace serca, ma lekkie działanie moczopędne i doskonale oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Kapustę kiszoną najlepiej jest jeść na surowo – w 100 gramach mieści się raptem 12 kalorii.
Chude mięso
Mięso z kurczaka jest często stosowane w dietach odchudzających. Drób jest źródłem wysokowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Piersi z kurczaka są chudym mięsem (bez skóry zawiera ok. 5% tłuszczu), a regularne spożywane wzmocnią system odpornościowy. Wszystkie osoby liczące kalorie powinny wiedzieć, że filet z piersi kurczaka bez skóry (100 gram) dostarcza jedynie 95 kalorii (ze skórą ok. 160 kcal).
Kilka żelaznych zasad
Oto kilka żelaznych zasad, które pozwolą Ci zrzucić kilka kilogramów: jedzmy na mniejszych talerzach, każdy kęs starannie przeżuwajmy, zażywajmy ruchu na świeżym powietrzu.
"Zaprzyjaźnij się" z surowymi warzywami
Oto kolejne zasady, dzięki którym zgubimy kilogramy: pijmy jak najwięcej wody mineralnej niegazowanej, w napadzie wilczego głodu pogryzajmy surowe warzywa. Powodzenia!