FitnessCzy wiesz, które produkty nie tuczą?

Czy wiesz, które produkty nie tuczą?

Czy wiesz, które produkty nie tuczą?

Czy zastanawiałaś się, dlaczego jesz mniej, a nie chudniesz? Uprawiasz regularnie sport, a twoja waga stoi w miejscu? To zła dieta sprawia, że waga ani drgnie.

Czy zastanawiałaś się, dlaczego jesz mniej, a nie chudniesz? Uprawiasz regularnie sport, a twoja waga stoi w miejscu? W takich sytuacjach najczęściej obwinia się nieprawidłową przemianę materii, uwarunkowania genetyczne albo złą dietę. To właśnie zła dieta sprawia, że waga ani drgnie.

1 / 11

Pomocne "Light"

Obraz
© sxc.hu

Na samym początku należy przeanalizować swoją dietę. Co z tego, że jemy mało skoro każdy posiłek składa się z produktów dostarczających organizmowi zbyt dużą liczbę kalorii. O wiele lepiej i przede wszystkim zdrowiej jest jeść częściej, a do jadłospisu włączyć produkty, które sprzyjają chudnięciu i są nietuczące. Wielu kobietom w tym momencie przyjdą do głowy produkty z napisem „light” – wszak skoro coś jest „lekkie” i nie ma cukru, to można się tym zajadać do woli. W każdym supermarkecie czy niewielkim sklepie osiedlowym półki uginają się pod ciężarem tego typu produktów. Są nimi najczęściej jogurty, białe sery, płatki śniadaniowe, a nawet wędliny i słodycze.

2 / 11

Co za dużo, to niezdrowo

Obraz
© sxc.hu

Okazuje się jednak, że produkty z napisem light, niezawierające w swoim składzie cukru w rzeczywistości zawierają dużo tłuszczu. Z kolei niska zawartość węglowodanów zastępowana jest składnikami zastępczymi, jak np. wypełniacze – patrząc na skład produktu z napisem light dochodzimy do wniosku, że znajduje się w nim sama „chemia” włącznie z ogromną ilością konserwantów. W konsekwencji jemy bezkarnie i niestety nie chudniemy, lub co gorsza, przybieramy na wadze.

3 / 11

Lista nietuczących produktów

Obraz
© sxc.hu

Nie wszystkie produkty tuczą jednakowo. Są również i takie, które wspomagają odchudzanie, jednak należy pamiętać, aby nie przesadzać z ich ilością – doskonale sprawdza się tutaj powiedzenie, „Co za dużo, to niezdrowo”. Pierwsze na liście są jabłka. JABŁKA Oprócz walorów smakowych są owocami o niskiej zawartości kalorii (100 gram dostarcza ok. 40-50 kalorii). Ponadto, dzięki zawartości błonnika oczyszczają jelita, niszczą szkodliwe substancje znajdujące się w organizmie, jak toksyny i wolne rodniki, zmniejszają uczucie głodu, regulują układ trawienny i obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. W jabłkach znajdują się witaminy C, A i P, a także potrzebne pierwiastki (magnez, wapń, krzem i potas).

4 / 11

Nie tuczą, dobrze smakują

Obraz
© sxc.hu

Nie tuczą, dobrze smakują, zawierają dużo witaminy C (ok. 30-40 mg), kwasów organicznych, bromeliny i błonnika. Ananas zaspokaja uczucie głodu, wypełnia żołądek, zawiera dużo wody i jest niskokaloryczny (100 gram dostarcza ok. 50 kalorii). Jego rola jest jednak o wiele większa – otóż reguluje układ trawienny, rozpuszcza skrzepy krwi, łagodzi ból gardła. Ananasy powinny jeść również osoby mające problemy z układem krążenia.

5 / 11

Bohater wielu diet

Obraz
© sxc.hu

Grejpfrut jest składnikiem wielu diet. Pomaga usuwać tłuszcz z organizmu, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii (naryngina), reguluje układ trawienny i ciśnienie krwi i odchudza! Owoc ten powinni również spożywać diabetycy, ponieważ zmniejsza on poziom cukru (glukozy) we krwi. Grejpfrut składa się w 90% z wody zawierającej kwasy organiczne, cukier, witaminy z grupy B, E, P oraz dużą ilość witaminy C (ok. 40-50 mg/100 g).

6 / 11

Pomoże zachować młody wygląd

Obraz
© sxc.hu

Papryka jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, błonnika i beta-karotenu, który wpływa znacząco na poprawę kolorytu cery. Jedzona codziennie pomoże zachować młody wygląd (Wit. E) i wzmocnić naczynia krwionośne. Jest niskokaloryczna, a dzięki dużej zawartości kwasu foliowego świetnie sprawdza się, jako ważny składnik diety.

7 / 11

Niskokaloryczne i sycące

Obraz
© sxc.hu

Zwierają w swoim składzie beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, witaminę C, B, A i PP, chrom, glukarat i indolinę. Jako jedno z nielicznych warzyw zmniejszają zachorowalność na nowotwory, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Brokuły są niskokaloryczne i sycące – 100 gram dostarcza jedynie 25 kalorii.

8 / 11

Dostępna przez cały rok

Obraz
© sxc.hu

Zwana również kwaszoną, jest dostępna przez cały rok. Zawiera duże ilości witaminy B12, B6, PP i C, dlatego też nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także pozwala zachować dobry nastrój, reguluje procesy przemiany energii, wpływa na poprawę sprawności umysłowej i podnosi odporność na stres. Dzięki zawartości drogocennych pierwiastków (magnez, żelazo, cynk, potas) wzmacnia prace serca, ma lekkie działanie moczopędne i doskonale oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Kapustę kiszoną najlepiej jest jeść na surowo – w 100 gramach mieści się raptem 12 kalorii.

9 / 11

Chude mięso

Obraz
© sxc.hu

Mięso z kurczaka jest często stosowane w dietach odchudzających. Drób jest źródłem wysokowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Piersi z kurczaka są chudym mięsem (bez skóry zawiera ok. 5% tłuszczu), a regularne spożywane wzmocnią system odpornościowy. Wszystkie osoby liczące kalorie powinny wiedzieć, że filet z piersi kurczaka bez skóry (100 gram) dostarcza jedynie 95 kalorii (ze skórą ok. 160 kcal).

10 / 11

Kilka żelaznych zasad

Obraz
© sxc.hu

Oto kilka żelaznych zasad, które pozwolą Ci zrzucić kilka kilogramów: jedzmy na mniejszych talerzach, każdy kęs starannie przeżuwajmy, zażywajmy ruchu na świeżym powietrzu.

11 / 11

"Zaprzyjaźnij się" z surowymi warzywami

Obraz
© sxc.hu

Oto kolejne zasady, dzięki którym zgubimy kilogramy: pijmy jak najwięcej wody mineralnej niegazowanej, w napadzie wilczego głodu pogryzajmy surowe warzywa. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (58)