Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Klarowny rosół to marzenie wielu kucharzy. Jak osiągnąć ten efekt, by zupa była nie tylko smaczna, ale i przejrzysta? Karolina Stolarska-Bigos, była uczestniczka "Hell's Kitchen Polska", zdradziła kilka sprawdzonych trików.
Rosół jest nie tylko smaczny, ale również pożywny. Trudno jest sobie zresztą wyobrazić bez niego niedzielny obiad. Karolina Stolarska-Bigos w "Halo tu Polsat" postanowiła zdradzić kilka patentów, by był on jak najbardziej klarowny. Okazuje się, że klucz tkwi nie tylko w przygotowaniu, ale również makaronie, który do niego dodajemy.
Przepis na klarowny rosół
Rosół, choć prosty do zrobienia, często potrafi sprawić problem. Najczęstszym powodem mętności są szumowiny, czyli ścięte białko, które pojawia się na powierzchni zupy. Aby uniknąć tego problemu, należy przestrzegać kilku kluczowych zasad.
Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki
Karolina Stolarska-Bigos do jego przygotowania nie używa mięsa z kurczaka. Okazuje się, że to właśnie przez nie nasza zupa nie jest tak klarowna, jakbyśmy chcieli. Nie jest bowiem tajemnicą, że rosół gotuje się przez kilka godzin. Kurczak niestety w tym czasie może się rozpaść, powodując przy tym jego mętnienie.
W zamian specjalistka używa jednak mięsa wołowego, z indyka oraz kaczki. Całość gotowała na wolnym ogniu przez ok. 4 godziny. Stolarska-Bigos zaznaczyła przy tym, w tym czasie pod żadnym pozorem rosołu nie mieszać.
Ekspertka zwróciła również uwagę na zioła, które dodajemy do rosołu podczas gotowania. Jej zdaniem, należy je wcześniej utrzeć, tak by już w pokruszonej formie trafiły do garnka.
Czytaj też: Wylej z rosołu. Dopiero wtedy wyjdzie idealny
Makaron w rosole ma ogromne znacznie
Jeśli zależy nam na klarownym rosole, musimy zadbać również o odpowiednie przygotowanie makaronu, który do niego dodajemy. Według Karoliny Stolarskiej-Bigos musi być on właściwie przepłukany i to nie jeden raz.
Gdy ugotujemy makaron, jeszcze przed jego odcedzeniem należy zalać go zimną wodą. Następnie, gdy umieścimy go już na durszlaku, ponownie go przepłukujemy i to dwukrotnie, tak by mieć 100 proc. pewność, że usunęliśmy z niego resztki mąki.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.