GotowaniePrzepisyDeserowe zwyczaje

Deserowe zwyczaje

Siedzicie przy pięknie nakrytym stole. Po eleganckim obiedzie nadchodzi czas deseru. I tu zaczyna się kolejny problem! Co zjeść widelczykiem, a co łyżeczką – zastanawiacie się po cichu, zerkając w popłochu na to, co zrobią inni. W końcu podejmujecie jakąś decyzję, ale ciastko okazuje się twarde i „ucieka” wam po talerzyku. To może jednak wziąć je w rękę? Podpowiemy wam jak uniknąć takich kłopotliwych sytuacji oraz jak podawać desery.

Deserowe zwyczaje
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Siedzicie przy pięknie nakrytym stole. Po eleganckim obiedzie nadchodzi czas deseru. I tu zaczyna się kolejny problem! Co zjeść widelczykiem, a co łyżeczką – zastanawiacie się po cichu, zerkając w popłochu na to, co zrobią inni.

W końcu podejmujecie jakąś decyzję, ale ciastko okazuje się twarde i „ucieka” wam po talerzyku. To może jednak wziąć je w rękę? Podpowiemy wam jak uniknąć takich kłopotliwych sytuacji oraz jak podawać desery, jeśli to wy będziecie urządzać eleganckie przyjęcie lub słodki poczęstunek dla przyjaciół. Na słodki "prezent" przychodzi nam ochota zwykle po obiedzie i może właśnie dlatego utarł się zwyczaj serwowania wówczas deseru. Choć słuszność podawania wtedy słodyczy jest dyskusyjna.

Spory, czy faktycznie powinno się jeść po posiłku deser i jaki to ma wpływ na nasze zdrowie, pozostawmy jednak naukowcom. Od niepamiętnych bowiem czasów posiłek kończono czymś słodkim. Przyjęło się więc, że po każdym eleganckim obiedzie na stół zostają wnoszone słodkości, czy to w postaci ciast i ciasteczek, czy też owoców. Trudno zatem mówić o kompletnym menu pomijając deser. Oczywiście jednak, może on też stanowić danie samo w sobie, jako na przykład forma podwieczorku czy niezobowiązującego, popołudniowego spotkania z przyjaciółmi.

Jeśli jednak deser ma być jedną z części wykwintnego przyjęcia, musimy pamiętać o odpowiednim dobraniu poobiednich słodkości. Zazwyczaj przyjmuje się, że im cięższe i bardziej sycące potrawy, tym lżejszy deser (na przykład poczęstunek owocowy w najprostszej formie lub też mus czy sorbet). I odwrotnie: po lekkim posiłku możemy podać obfity, ciężki deser, jak tort, ciasta z kremem, lody.

Torty, ciasta i ciasteczka

Można je jeść deserowym widelczykiem lub ręką, odłamując małe kawałki. Wszystko zależy od rodzaju ciasta. Przyjrzyjmy się zatem po kolei zasadom podawania i jedzenia tych słodkości.

Polecamy przepisy:
Torty podajemy na ozdobnych paterach bądź też talerzach do tortu. Są to naczynia płaskie, okrągłe, zazwyczaj na nóżce. Ciasto powinniśmy kroić po przyniesieniu do stołu. Najlepiej robić to długim nożem, a pod ręką mieć wysokie naczynie z ciepłą wodą, w którym będziemy mogli zamaczać co jakiś czas ostrze (łatwiej wówczas będzie się nam kroiło, ponieważ krem nie będzie się tak bardzo przyklejał do noża). Za pomocą łopatki nakładamy porcje tortu na talerzyki. Tu musimy zadbać o to, by naczynia nie były zbyt małe, bo inaczej nie wygląda to elegancko, a dodatkowo utrudnia odkrawanie kawałków. Do jedzenia zaś używamy deserowego widelczyka.

Ciasta wnosimy na stół już pokrojone i ładnie ułożone na ozdobnym półmisku. Do ich nakładania podajemy specjalne szczypce bądź łopatkę. Obok deserowych talerzyków, z prawej strony, kładziemy widelczyki do ciasta. Są jednak również takie rodzaje pieczonych słodkości, które możemy śmiało jeść ręką, odłamując od naszej porcji małe kawałki. W ten sposób możemy postąpić z ciastami suchymi, jak keks czy drożdżówka.

Bardzo podobnie postępujemy z małymi ciasteczkami. Znów podajemy je na dużym ozdobnym talerzu, kładąc obok szczypce do ciasta. Ciasteczka jemy widelczykiem bądź, jeśli są kruche, bierzemy je w rękę.

Desery lodowe

Lody podaje się, zależnie od upodobań, same bądź z dodatkami, którymi mogą być owoce, bita śmietana czy bakalie. Najlepiej prezentują się w salaterkach lub pucharkach. Jemy je łyżeczką. Jeśli naczynie jest wysokie, powinna to być specjalna łyżeczka z wydłużoną rączką, którą kładziemy na spodeczek (pucharków i salaterek nie stawia się bezpośrednio na obrusie). Jeśli zaś zdecydujemy się na umieszczenie deseru lodowego na talerzykach, to oprócz łyżeczki, powinniśmy również podać widelczyk, którym będzie można przytrzymywać gałkę loda, by nie przesuwała się po całym talerzu. Podobnie postępujemy z innymi zimnymi deserami, jakimi są owocowe sorbety. Warto jednak zaznaczyć, że bardziej elegancko prezentują się one w koktajlowych kieliszkach.

Zwyczaje podawania i sposoby jedzenia deserów wcale nie są takie trudne, jakby się mogło na początku zdawać. Wystarczy zapamiętać tych kilka prostych zasad, jakie ciasto na jakim talerzu, w jakim naczyniu serwuje się mrożone smakołyki oraz które sztućce do czego służą, by nie mieć problemu i nigdy więcej na eleganckim przyjęciu nie czuć się zakłopotanym z powodu swojej niewiedzy.

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)