Polega na zastąpieniu pięciu posiłków w ciągu dnia naturalnymi sokami z warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika
Dieta sokowa polega na zastąpieniu pięciu posiłków w ciągu dnia naturalnymi sokami z warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika.
Jej podstawowym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Detoks wpływa korzystnie również na kondycję i wygląd skóry oraz włosów, a także dodaje energii.
(gabi)/WP Kobieta
Dieta oczyszczająca
W zależności od pory dnia
- Aby oczyścić organizm z toksyn każdy z posiłków zastępowany jest porcją świeżo wyciśniętego soku. W zależności od pory dnia, soki różnią się kalorycznością. Przykładowo, sok spożywany na śniadanie powinien dostarczyć dużej dawki energii, pobudzić metabolizm do działania, dać komfort funkcjonowania przy codziennych obowiązkach i kontrolować późniejsze zachowania żywieniowe. Z kolei w drugiej części dnia zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest mniejsze, zatem sok zbilansowany na podwieczorek i na kolacje powinien przede wszystkim dostarczyć energię do wykorzystania na bieżąco - mówi Monika Białasik, dietetyk Body Chief. - Dlatego ważne jest, aby soki nie były przypadkowe. Dla właściwego zbilansowania diety kluczowy jest indeks glikemiczny, który wpływa na zmiany poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Soki na bazie owoców powinny pojawiać się na początku dnia, ponieważ są one źródłem naturalnych cukrów, natomiast przed snem idealnie sprawdzą się kompozycje warzywno-owocowe.
ABC wyciskania
Soki w kuracji odtruwającej powinny uwzględniać różne warzywa i owoce, w tym warzywa liściaste (szpinak, jarmuż) oraz natki (koperek, pietruszka, szpinak).
Zarówno smak, jak i walory odżywcze wzbogacą też orzechy oraz ziarna, takie jak słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Przygotowując soki nie powinno się korzystać z owoców i warzyw mrożonych, a także produktów wątpliwej jakości np. spleśniałych, przejrzałych.
Owoców i warzyw nie należy obierać przed wyciśnięciem, gdyż pod ich skórką znajduje się najwięcej błonnika, dodatkowo również każda niepotrzebna obróbka termiczna będzie powodowała straty w wartości odżywczej.
Soki powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 godziny. Najlepiej by były to szklane butelki, ponieważ plastikowe opakowania mogą wchodzić w reakcje z sokiem. Dotyczy to w szczególności soków na bazie owoców cytrusowych z dużą zawartością kwasów.
Dieta na weekend
Minimalny czas potrzebny do odtrucia organizmu to 2-3 dni. Diety sokowej nie należy stosować przez okres dłuższy niż tydzień.
Dla osób, które nie mają wcześniejszego doświadczenia z detoksykacją organizmu za pomocą soków zaleca się przejście na dietę sokową na początek weekendowo.
Podczas detoksu należy obserwować organizm, gdyż w pierwszych dniach można odczuwać delikatny dyskomfort, np. drażliwość, uczucie zmęczenia, złe samopoczucie. Jeśli nieprzyjemne objawy nie ustąpią, należy zakończyć dietę.
Kurację sokową można powtórzyć po upływie co najmniej kwartału. Najlepszy czas na detoks sokowy to lato, gdy dostępne są świeże owoce i warzywa, a także wiosna, ponieważ po zimie organizm szczególnie potrzebuje oczyszczania.
Przygotuj się do diety
- Dieta sokowa to bardzo dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, jednak aby była ona skuteczna należy się do niej odpowiednio przygotować i przeprowadzić ją racjonalnie. Około dwa tygodnie wcześniej należy zmniejszyć ilość przyjmowanych pokarmów, żeby obkurczyć ścianki żołądka i przygotować go na mniejszą objętość porcji. Poddając się sokowemu oczyszczaniu należy zrezygnować z innych produktów, a także wyeliminować płyny takie jak kawa czy nawet herbata. Najlepiej do detoksu włączać tylko wodę - dodaje Monika Białasik z Body Chief. - Dieta sokowa zalecana jest tylko dla osób zdrowych. Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in. cukrzyca, intensywny wysiłek fizyczny czy ciąża.
(gabi)/WP Kobieta