GotowaniePrzepisyDobre zwyczaje przy świątecznym stole

Dobre zwyczaje przy świątecznym stole

Wyobraź sobie sytuację - spędzasz wieczór wigilijny z teściami, siedzicie przy stole i konwersujecie, podczas gdy na twoim talerzu panuje „artystyczny nieład”, który teściowie dyskretnie omijają wzrokiem. Jak jeść, żeby nie straszyć złymi manierami i nie uchodzić za niewychowanego łasucha?

Dobre zwyczaje przy świątecznym stole

Wyobraź sobie sytuację - spędzasz wieczór wigilijny z teściami, siedzicie przy stole i konwersujecie, podczas gdy na twoim talerzu panuje „artystyczny nieład”, który teściowie dyskretnie omijają wzrokiem. Jak jeść, żeby nie straszyć złymi manierami i nie uchodzić za niewychowanego łasucha? Co wypada jeść rękoma, w jakiej kolejności używać sztućców? Przeczytaj kilka wskazówek, a nie najesz się wstydu.\r\n\r\nEstetyka – słowo klucz, którego znaczenie powinien znać każdy smakosz. Należy zapomnieć o dawnych, szlacheckich czasach, dla których typowe było jedzenie rękoma wszystkiego co w nie wpadnie i oblewanie sobie surdutów wszelkiego rodzaju trunkami. Jeść należy niezbyt szybko i łapczywie, ale bez zbytecznych ceremoniałów. Należy przez cały czas biesiadowania mieć na uwadze porządek na talerzu – dzięki niemu nasi współtowarzysze nie będą musieli omijać wzrokiem nieładnie pozostawionych resztek, skutecznie hamujących apetyt.\r\n\r\nZasady savoir vivre’u zabraniają nakładania sobie zbyt dużych porcji, które przy nieostrożnym ruchu widelcem lub nożem, mogą wylądować na obrusie. Nie ulega wątpliwości, że większość zasad, jakich warto przestrzegać podczas jedzenia, poznajemy w teorii już w wieku przedszkolnym, w momencie, gdy wraz z rodzicami zaczynamy uczestniczyć w rodzinnych spotkaniach towarzyskich. W praktyce niestety, choć są one dla nas oczywiste, często o nich zapominamy. Komu z nas nie zdarzyło się bowiem przekonać się, jak wygląda barwna zawartość jamy ustnej naszego sąsiada przy stoliku, albo ile niezwykłych dźwięków może wydać gość pochłaniający zupę?\r\n\r\nMlaskanie i siorbanie zabronione!\r\n\r\nRadosne okrzyki i toasty wznoszone z pełnymi ustami nie są w dobrym tonie. Należy jeść cicho i dyskretnie, nie szorować sztućcami po talerzu, nie dmuchać i nie chuchać na potrawy, jeśli jeszcze nie zdążyły wystygnąć. Taki zachowaniem dajemy poznać gościom, że nie potrafimy poskromić nawet na chwilę apetytu. Nie należy też, jeśli zamierzamy wygłosić jakąś opinię, pukać łyżeczką w filiżanki, szklanki i kufle, gdyż w ten sposób odciągamy innych od posiłku, a z pewnością to co mamy do powiedzenia, może poczekać do momentu, aż wszyscy skończą jeść. Wyjątkiem jest wznoszenie toastów na przyjęciu weselnym lub imprezach imieninowych i urodzinowych.\r\n\r\nPosługiwanie się nożem i widelcem\r\n\r\nWidelec z pewnością jest sztućcem najczęściej używanym i w pewnych sytuacjach niezastąpionym. Jeśli na naszym stole goszczą dania makaronowe, skomponowane z ryżu i warzyw lub różnego rodzaju kasz, widelec trzymamy w prawej ręce, chwytając go trzema palcami (serdecznym, wskazującym i kciukiem), nie zaś całą dłonią. Jeśli używamy noża, widelec ujmujemy w lewą dłoń. W momencie, gdy podnosimy widelec do ust, powinien on być skierowany grzbietem do dołu, nie zaś ku górze. Nóż, zawsze trzymany w prawej ręce, opieramy na palcu serdecznym, natomiast gdy chcemy sięgnąć po kieliszek lub szklankę, odkładamy go, ale nie opieramy o talerz – nóż odkładamy na spodzie, ostrzem w stronę lewą, widelec – grzbietem do góry.\r\n\r\nUłożenie sztućców zawsze coś symbolizuje\r\n\r\nSztućce skrzyżowane na talerzu oznaczają, że mamy ochotę na więcej i nie skończyliśmy jeszcze spożywać posiłków. To niezwykle istotny symbol, który oznacza dla kelnera, że nie może jeszcze sprzątnąć naszego nakrycia. Zapominanie o tym, często kończy się kłótnią z obsługą, kiedy niezadowolony klient restauracji oburza się, że sprzątnięto mu talerz sprzed nosa. Dopiero, kiedy ułożymy sztućce na talerzu, równolegle do siebie, kelner ma prawo zabrać nakrycie.\r\n\r\nCo wypada jeść rękoma?\r\n\r\nJeśli jesteśmy na spotkaniu ze znajomymi lub z rodziną, możemy pozwolić sobie na jedzenie rękoma drobiu, zwłaszcza że dłubanie w skrzydełkach kurczaka i męczenie się z udkiem może zepsuć nam radość jedzenia. Jednak nigdy nie oblizujemy palców – do wytarcia rąk służy chusteczka. Ważna jest również kolejność używania sztućców, którą wyznacza ich ułożenie na stole. W pierwszej kolejności korzystamy ze sztućców najdalej oddalonych od talerza, kierując się metodą od zewnątrz do wewnątrz.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy...

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)