GotowaniePrzepisyGotuj się, bo święta tuż-tuż...

Gotuj się, bo święta tuż‑tuż...

Święta tuż-tuż, a ty zastanawiasz się, jak tym razem udekorować świąteczny stół i przede wszystkim, co na nim postawić. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i przygotować naprawdę oryginalne, choć nawiązujące do tradycji dania, skorzystaj z naszych porad i przepisów. Z naszą pomocą wyczarujesz pyszne potrawy – tradycyjne, ale bardziej wyrafinowane i kolorowe.

Gotuj się, bo święta tuż-tuż...

05.12.2006 | aktual.: 29.06.2010 13:49

Święta tuż-tuż, a ty zastanawiasz się, jak tym razem udekorować stół i, przede wszystkim, co na nim postawić. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i przygotować naprawdę oryginalne, choć nawiązujące do tradycji dania, skorzystaj z naszych porad i przepisów. Z naszą pomocą wyczarujesz wyjątkowo pyszne potrawy - nawiązujące do kuchni staropolskiej, ale bardziej wyrafinowane i kolorowe.

Cała prawda o świątecznym karpiu

Znawcy uważają, że idealny karp na świąteczny stół powinien ważyć 1,5 kilograma. Nie da się jednak ukryć, że ten smażony tradycyjnie, jest jedną z najtłustszych potraw świątecznych. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kolacji wigilijnej bez karpia właśnie w takiej postaci, zjedz go z chrzanem, który rozbije tłuszcz na mniejsze cząsteczki i ułatwi strawienie posiłku. Jeśli natomiast przejmujesz się kaloriami i nie chcesz przytyć w czasie świąt, przygotuj karpia w galarecie – potrawa bogata w potas, korzystnie wpłynie na twoje ciśnienie oraz, ze względu na zawartą w galarecie żelatynę, – na stan twoich włosów i paznokci. Obieranie karpia również nie należy do najprzyjemniejszych czynności, ale jeśli poznasz kilka tricków, z pewnością dasz sobie radę - aby łatwiej usunąć łuski, należy na godzinę przed obieraniem, włożyć karpia do lodówki.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Aromatyczne świąteczne zupy - barszcz i grzybowa

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że buraczki mogą obniżać ryzyko zachorowań na raka, dzięki temu, że są bogate w związki nazywane antyoksydantami. Dodatkowo, gorący barszczyk przyspiesza przemianę materii, pobudza krążenie i oczyszcza krew. Tradycja przyrządzania barszczu sięga czasów średniowiecza - to produkt kuchni polskiej - w rycerskich czasach gotowano kwaśną polewkę z rośliny o nazwie barszcz. Dziś do zupy dodaje się pieprz, majeranek i podaje z drożdżowymi bułeczkami o mięsnym nadzieniu, krokietami, pierożkami bądź uszkami.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Śledź na różne sposoby

Śledź to w Polsce ryba znana i ceniona, nie tylko dzięki temu, że jest tania, ale również smaczna i zdrowa. Śledzie zawierają antymiażdżycowe kwasy nienasycone, są również źródłem witaminy D. Sałatki i przystawki śledziowe mają uniwersalne zastosowanie - świeże najlepiej nadają się do smażenia w głębokim tłuszczu na patelni, wędzone najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek warzywnych, solone natomiast doskonale komponują się z przyprawami korzennymi. Na północy Polski dużą popularnością cieszą się śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, natomiast we wschodniej części kraju cenione są roladki śledziowe z dodatkiem grzybów.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Schab w czterech odsłonach

Czerwone mięso zawiera dużo żelaza, natomiast suszone owoce, które świetnie komponują się z pieczoną wieprzowiną, ze względu na zawarty w nich błonnik, korzystnie wpływają na trawienie. Schab podany z pieczonymi jabłkami, ze śliwką, ananasem lub po prostu natarty korzennymi przyprawami, z pewnością będzie smakował domownikom i zaproszonym gościom.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Kapusta w roli głównej

Gołąbki, kapusta z grochem, pierożki z kapustą i bigos z kapusty - to typowo świąteczne potrawy, zdrowe, choć tłuste. Nie wszystkim też odpowiada zapach gotującej się kapusty - jeśli chcemy się go pozbyć, rozstawmy w pokojach naczynia z naparem z olejku eukaliptusowego. Potrawy z kapusty bywają zazwyczaj wysokokaloryczne, a zawarte w kapuście olejki eteryczne mogą podrażnić żołądek, dlatego nie przykrywaj garnka pokrywką i pozwól, aby w czasie gotowania olejki się ulotniły.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Lekkie potrawy z indyka i warzyw

Mięso indyka najlepiej smakuje z żurawiną lub sosem borówkowym, które są źródłem witaminy C, natomiast borówki amerykańskie działają przeciwbólowo i poprawiają samopoczucie w czasie choroby. Mięso indyka świetnie smakuje w zestawie warzywnym oraz owocowym.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)