Jak nasza skóra reaguje na cukier?
Uważasz, że od słodyczy przybędzie ci tylko kilka dodatkowych kilogramów? Mylisz się. Na twojej twarzy pojawią się też zmarszczki. Okazuje się, że poprzez proces zwany glikacją białek cukier niszczy naszą skórę
16.05.2013 | aktual.: 22.05.2018 14:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uważasz, że od słodyczy przybędzie ci tylko kilka dodatkowych kilogramów? Mylisz się. Na twojej twarzy pojawią się też zmarszczki. Okazuje się, że poprzez proces zwany glikacją białek cukier niszczy naszą skórę. Jak chronić ciało przed negatywnym działaniem cukru? Trudno ci się oprzeć pysznym czekoladowym ciastom, batonikom i innym słodkościom? Twoja ulubiona czekolada cieszy oczy i jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Myślisz: jak z niej zrezygnować? Czasami jednak warto zachować umiar. Dlaczego? Naukowcy dowiedli, że konsekwencje spożywania zbyt dużej ilości cukru są poważne. Nie tylko zagraża zdrowiu, ale również negatywnie wpływa na naszą urodę.
"Bogate w cukier i skrobię pokarmy (o wysokim indeksie glikemicznym)
są bardzo szkodliwe dla skóry i innych narządów" - ostrzega Nicholas Perricone, dermatolog z Nowego Jorku. Poprzez proces zwany glikacją cząsteczki cukru wiążą się z białkami. Zarówno wolne rodniki (zw. AGE), jak i końcowe produkty glikacji białek to przyczyny wielu zaburzeń metabolicznych. Są one odpowiedzialne za większość zmian zachodzących w procesie starzenia. W skórze właściwej wolne rodniki niszczą włókna kolagenu i elastyny. Skutek? Utrapienie wielu kobiet, czyli zmarszczki.
Podsumowując, glikacja białek to proces przyłączania się glukozy do wolnych grup aminowych białek. Zachodzi bez udziału enzymów i jest fizjologicznym procesem determinującym ich starzenie. Sprzyja jej stan podwyższonego stężenia glukozy we krwi. - Zjawisko glikacji prowadzi do utraty przez skórę elastyczności, co sprawia, że szybciej pojawiają się zmarszczki. Ponadto osłabia ogólną odporność organizmu - wyjaśnia Fredric Brandt, dermatolog z Nowego Jorku. Dlatego jeśli twoja dieta bogata jest w cukier, a dodatkowo towarzyszą jej jeszcze inne negatywne nawyki, takie, jak palenie czy opalanie, itp. – kondycja twojej skóry ulega stopniowemu pogorszeniu.
Dobra wiadomość jest taka, że zawsze można zmienić dietę i kosmetyki. Naukowcy odkryli specjalne składniki do pielęgnacji skóry, które pomogą zatrzymać proces glikacji poprzez zapobieganiu tworzeniu się związku glukozy-kolagenu. Poza tym znaleźli sposób, który pomoże wyeliminować obecne w skórze wolne rodniki (AGE). Korzyści przyniesie również mała rewolucja w jadłospisie. Najważniejsze jest ograniczenie cukru. Dużą rolę odgrywa również świadomość i silna wola. Jak spowolnić zegar biologiczny?
1.Dieta
Należy podkreślić, że glikacja nie jest tylko spowodowana przez rafinowany cukier – owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste również przekształcają się podczas trawienia w glukozę. Nie wszystkie jednak w organizmie działają w ten sam sposób. – Produkty, które podczas spożywania szybko przekształcają się w cukier, powodują nagłe podwyższenie poziomu cukru we krwi i są odpowiedzialne za stan zapalny w organizmie - wyjaśnia Perricone. Te same cukry prowadzą do tworzenia się AGE - zmarszczek. Cukier i mąka należą do tej kategorii.
Perricone poleca spożywanie posiłków o niskiej zawartości cukru. Sugeruje wybór jedzenia, którego cennym źródłem jest odpowiednio białko (np.: ryby, drób), węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (m.in. owoce, warzywa, fasolę i soczewicę)
, zdrowe tłuszcze (czyli np. łosoś, orzechy i nasiona) oraz picie napojów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak zielona herbata. Radzi też, aby gotować żywność powoli. Ponadto Brandt proponuje przyjmowanie suplementów diety zawierających karnozynę, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, eliminującym z organizmu wolne rodniki i przeciwdziałającym glikacji białek.
2. Serum, które walczy z uszkodzeniami
Jeżeli nie potrafisz skutecznie zrezygnować z cukru lub chociaż go ograniczyć, to może warto pomyśleć o specjalnym produkcie do pielęgnacji skóry, który walczy z glikacją. Serum składa się z różnych składników, które spowolniają procesy starzenia się komórek organizmu. Ma właściwości nawilżające i może być stosowane zarówno rano, jak i wieczorem. 3. Sposób na obwisłą szyję
Aby zapobiec zwiotczeniu szyi, Perricone radzi używać specjalnego kremu, opartego na formule walki z glikacją białek. Zawiera on ważny składnik kwas alfa-liponowy, który opóźnia procesy starzenia. W jego składzie nie brakuje też kofeiny.
4. Używaj kremu pod oczy
Jeśli zmarszczki, obrzęki i cienie są twoim głównym problemem, szukaj kremu pod oczy z ekstraktem z borówki. Jakie są jego właściwości? Napina skórę, zmniejsza i wygładza zmarszczki oraz likwiduje cienie i obrzęki pod oczami. Przywraca blask spojrzeniu.
5. Krem z silnym przeciwutleniaczem
Jeśli kilku-stopniowy schemat wydaje się dla ciebie przesadą, to prawdopodobnie potrzebujesz wielozadaniowego produktu. Szukaj kremu zawierającego silny przeciwutleniacz o nazwie Dipeptyd-4, który pomaga zmniejszyć szkody spowodowane przez glikację. Ponadto może również stanowić znakomitą bazę pod makijaż. Jako silny antyoksydant chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza stany zapalne.
Tekst na podst. totalbeauty.com (ms/pho), kobieta.wp.pl