Dieta w przypadku zapalenia trzustki

19.03.2010
wp.pl>
 AAA
W związku z zachorowaniem mojego taty na ostre zapalenie trzustki, interesuje mnie jak wygląda lista produktów, czy też dań i metod ich przyrządzania najlepsza dla osób po przebytej chorobie. W internecie znajduje się wiele informacji na ten temat, jednak są ze sobą sprzeczne i nie zawsze wiem, które produkty są dozwolone, a które rygorystycznie zabronione?
Witam, W przypadku ostrego zapalenia trzustki zalecenia żywieniowe bardzo różnią się w zależności od etapu choroby. Niekiedy przez kilka pierwszych dni żywienie uwzględnia podawanie preparatów pozajelitowych, diety kleikowej, kleikowo- owocowej, itp. Natomiast w późniejszym okresie choroby, kiedy możliwe jest już spożywanie większej ilości produktów spożywczych obowiązuje dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa i o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Oto kilka podstawowych zasad tej diety:
należy wybierać chude produkty białkowe (np odchudzone mleko, kefir i jogurty, chudy twaróg)
z grupy produktów zbożowych należy wybierać czerstwy chleb z jasnej mąki, lane kluski, drobne kasze i kleiki,
owoce i warzywa przede wszystkim w formie ugotowanej, przecieranej oraz w postaci soków,
należy ograniczyć do minimum ilość tłuszczu w diecie całkowicie rezygnując z dodatku masła i margaryny, olejów, majonezu, wybierać jedynie chude ryby, mięsa i produkty nabiałowe,
niewskazane są ostre przyprawy,
dominującą techniką kulinarną powinno być gotowanie,
zabronione są oczywiście wszelkie używki (alkohol, kawa, mocna herbata, tytoń).

Pozdrawiam,

Elżbieta Duda-Gmurczyk

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!

Polub kobieta.wp.pl na Facebooku

oceń
tak 0 50%
nie 0 50%

Galerie


Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~tadek 2011-01-13 (10:10) 3 lata 6 miesięcy 17 dni 17 godzin i 8 minut temu

tragedia
zachorowałem w pażdzier. w grud. drugi raz - wycięcie kamieni, po3 dniach od wyjścia znowu atak - stwierdzają torbiel i wyznaczają wizytę na 21 II 2011 wychodzę 5 I a 13 mnie znowu boli nie wiem jak życ dalej

odpowiedz

0
0
~ania 2010-03-20 (08:46) 4 lata 4 miesiące 10 dni 18 godzin i 32 minuty temu

ŻE CO?!
Trzustka o ile się nie mylę, to narządów który wydziela enzymy potrzebne do trawienia pożywienia. Skoro mowa o zapaleniu trzustki, to chyba oznacza że chcemy jej dać odpocząć. Tzn. zaczynamy jeść lekkostrawne produkty, które potrzebują jak najmniej energii i enzymów aby zostały przetrawione. Mięso jest najdłużej i najciężej trawione, najdłużej zalega, czasami niedokładnie strawione gnije gdzieś w naszym przewodzie. Potrzebuje dużej ilości enzymów od naszej trzustki, podobnie jest z węglowodanami które zaburzają jej pracę. Należy uważać na indeks glikemiczny produktów. Im bardziej ugotowane i przetworzone jedzenie tym znów więcej energii i enzymów. Ej dajmy jej odpocząć, trzeba trochę pocierpieć i odstawić 3/4 jedzenia, które do tej pory zamęczały organizm. Świeże soki owocowe i warzywne, warzywa i owoce na surowo - do południa. Kasza jaglana- kasza zasadowa, nie zakwasza organizmu. od czasu do czasu kefir. Jemy ubogo!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco