Kto lubi anyżowe cukierki?

Nie znoszę anyżu. Kojarzy mi się z tanimi i twardymi cukierkami, które były popularne w czasach mojego dzieciństwa. Żółte i niewielkie „anyżki”, w sklepie przy szkole kupowało się na gramy. Przechowywano je w wielkich słojach. Wyglądały bardzo malowniczo, ale smak miały paskudny. Od tamtego czasu nie lubię anyżu w żadnej postaci.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie znoszę anyżu. Kojarzy mi się z tanimi i twardymi cukierkami, które były popularne w czasach mojego dzieciństwa. Żółte i niewielkie „anyżki”, w sklepie przy szkole kupowało się na gramy. Przechowywano je w wielkich słojach. Wyglądały bardzo malowniczo, ale smak miały paskudny. Od tamtego czasu nie lubię anyżu w żadnej postaci.

Chyba nie jestem odosobniony w swojej niechęci. W jakimś kolorowym piśmie, kilka lat temu przeczytałem, że likiery anyżowe są w Polsce rzadko podawane, ponieważ „konsumenci negatywnie oceniają wszelkie wyroby o posmaku anyżku”. Przy okazji dostało się więc nie tylko alkoholom , ale także moim cukierkom z dzieciństwa. Do tej pory w Polsce rzadko trafić można na jakiekolwiek desery czy dania z dodatkiem anyżu. Trudno więc uwierzyć, że w czasach naszych dziadków i pradziadków do kawy obowiązkowo podawano całą gamę rozmaitych alkoholi o anyżowym smaku. Wyrabiano je często domowym sposobem na bazie czystego spirytusu i olejku anyżowego.

Nieco inaczej sytuacja wygląda na Zachodzie Europy. W Hiszpanii i Francji bardzo popularny jest „Anis”, czyli aperitif, którego podstawowym składnikiem jest owoc anyżu gwiaździstego oraz kolendra i koper. Po dodaniu lodu do szklanki alkohol przybiera nieco zielonkawy, opalizujący kolor. Anyż to także podstawowy składnik kolejnego aperitifu, czyli „Pastisa”. W tym wypadku do alkoholu sporo dodaje się także lukrecji. Najbardziej znane „Anisy” produkują słynne firmy „Pernod” i „Ricard”. Natomiast w Niemczech, Holandii i Francji rozpowszechniony jest bezbarwny likier anyżowy „Anisette”, który zawiera ponad 25 procent alkoholu.

Anyż to nie tylko składnik wódek, ale też licznych deserów. W wielu krajach europejskich można kupić kruche, maślane ciasteczka posypane grubo mielonym cukrem i anyżem. Świetnie udają się także pierniki, do których, oprócz podstawowych składników, dodamy co najmniej dwie filiżanki anyżu. Jednym z najlepszych deserów, który udało mi się zjeść, był wytworny mus z gorzkiej, ciemnej czekolady z rozgniatanymi gwiazdkami anyżu. To deser nie tylko elegancki, ale także nieprzyzwoicie kaloryczny. Robi się go z ciemnej czekolady najwyższej jakości (ponad 70 proc. kakao), do tego dochodzi kilka jajek, tłusta śmietanka, sporo cukru i masła. Taki deser koniecznie trzeba przed podaniem trzymać w lodówce co najmniej dwie godziny.

Anyż nadaje się nie tylko do deserów. Z powodzeniem stosować go można także w przypadku słonych dań. Ta stara, chińska przyprawa świetnie nadaje się do wywarów (lekkich zup) z krabów i homarów. Można ją dodawać jako przyprawę do dziczyzny, drobiu i ryb. W wielu azjatyckich kuchniach bardzo popularna jest np. łopatka jagnięca z anyżem, kurczak w curry z anyżem czy polędwica wieprzowa z karmelem i anyżem. Anyż dobrze sprawdza się także jako dodatek do ryżu, cielęciny, wszelkiego rodzaju mięsnych i warzywnych bulionów oraz jako uzupełnienie potraw z morskich ryb.

Gdyby ktoś miał wyrzuty sumienia z powodu nadmiernego objadania się podobnymi potrawami, to niech pamięta, że w medycynie chińskiej anyż gwiazdkowaty stosowany jest jako lek na przemianę materii i dobre trawienie.

Maciej Kucharski (mk/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni