Mało kto dodaje do cebuli. To duży błąd

Mało kto dodaje do cebuli. To duży błąd

Zeszklona cebula to częsty składnik dań
Zeszklona cebula to częsty składnik dań
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer:Rebeca Mello; Rebeca Mello
02.01.2023 18:18, aktualizacja: 02.01.2023 18:43

Cebula to składnik wielu potraw na całym świecie. Zanim jednak zostanie dodana do konkretnego dania, często należy ją zeszklić na patelni. Warto wtedy dodać na patelnię jeden składnik, który sprawi, że wyjdzie idealna.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Stanowi nie tylko idealny dodatek do wielu potraw, ale i niezbędny ich składnik. Można ją jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, a w Polsce raczej nikt nie wyobraża sobie farszu do pierogów ruskich lub rosołu bez charakterystycznego posmaku, jaki daje właśnie cebula.

Często zanim stanie się składnikiem dania, trzeba ją zeszklić, dzięki czemu staje się miękka i słodkawa. Aby wzmocnić jej smak i aromat, warto podczas smażenia dodać jeden składnik, o którym nie zapominają najlepsi szefowie kuchni na świecie.

Posyp tym cebulę. Tak uda ci się ją idealnie zeszklić

Zeszklenie cebuli na patelni to często pierwszy krok podczas przygotowania wielu potraw. W zależności od potrzeb, najczęściej przed wrzuceniem jej na rozgrzany olej lub roztopione masło, kroi się ją w kostkę, pióra lub krążki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby szybciej pozbyć się nadmiaru wody i sprawić, ze cebula będzie miękka, można posypać cebulę niewielką ilością soli. Gdy cebula stanie się zeszklona, warto dodać do niej jedną lub dwie łyżeczki cukru. To rewelacyjny patent, który podbije smak i aromat cebuli, sprawiając, że będzie nie tylko delikatnie słodsza, ale nabierze pięknego, złocistego koloru.

O tym musisz pamiętać

Cebulę smażymy na średnim ogniu. Warto pamiętać także, aby nie wrzucać jej na zbyt mocno rozgrzany tłuszcz. Podczas całego procesu nie wolno zapominać o regularnym mieszaniu, aby całość się nie spaliła. Przypalona na patelni cebula robi się gorzka i może zepsuć smak każdego dania. Aby tego uniknąć można pod koniec smażenia podlać ją białym winem lub bulionem i poddusić do momentu, aż płyn wyparuje.

Zwykle aby zeszklić cebulę wystarczy kilka minut. Jeśli chcemy jednak uzyskać brązowy kolor, po dosypaniu cukru można ją podsmażać przez kilkanaście minut. Regularne mieszanie umożliwia także kontrolowanie stopnia wysmażenia cebuli - im ciemniejszy kolor, tym jej smak jest bardziej intensywny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta