Wyrzucasz łupiny po cebuli? Błąd! One leczą
Łupiny z cebuli zazwyczaj wyrzucamy, a to błąd. Okazuje się, że ich właściwości prozdrowotne są nieocenione. Zawarte w łupinach związki fenolowe często bywają wykorzystywane w leczeniu alergii. Mają też inne właściwości prolecznicze. Wykorzystanie łupin jest dziecinnie proste.
Prozdrowotne działanie łupin z cebuli. Łupiny z cebuli zawierają duże ilości kwercetyny, będącej naturalnym antyoksydantem. Substancja ta działa antyhistaminowo, przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie. Dlatego też znajduje zastosowanie w wielu preparatach leczniczych. Naukowcy z University of Maryland Medical Center potwierdzają, że skutecznie leczy nie tylko przeróżne alegrie, ale też astmę, zapobiega nowotworom i leczy choroby sercowe. Natomiast badacze z z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii oraz Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie wykazali, że kwercetyna pochodzenia naturalnego czyli z łupin cebuli, jest lepiej przyswajalna przez organizm niż jej odpowiednik produkowany chemicznie.
Zobacz także: Rodzice otwierają szkoły. Korzystają z furtki przypadkowo uchylonej przez ministerstwo
Wywar z cebuli można przygotować w domu. Przygotowanie leczniczego wywary z łupin cebuli jest wyjątkowo proste. Odpadki z cebuli należy zagotować w litrze wody, odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Tak przygotowany napar najlepiej pić przed snem, ponieważ działa uspokajająco. Jednocześnie warto zapamiętać, że tak przygotowany wywar z cebuli działa dobrze na cerę. Regularne przemywanie twarzy wacikiem nasączonym naparem leczy trądzik, poprawia koloryt i wspomaga gojenie się stanów zapalnych.
Kto nie powinien pić wywaru z łupin cebuli? Taki wywar nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Trzeba też pamiętać, że łupiny nie nadają się do jedzenia, więc po przygotowaniu "herbatki" należy je wyrzucić.