Myjesz jajka przed włożeniem ich do lodówki? Lepiej to przeczytaj

Myjesz jajka przed włożeniem ich do lodówki? Lepiej to przeczytaj

Myjesz jajka przed włożeniem ich do lodówki? O tym musisz wiedzieć - zdjęcie ilustracyjne
Myjesz jajka przed włożeniem ich do lodówki? O tym musisz wiedzieć - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
04.03.2024 18:53, aktualizacja: 04.03.2024 19:17

Czy jajka wymagają mycia przed umieszczeniem ich w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć. Okazuje się, że w tym przypadku mycie może mieć odwrotny skutek do założonego.

Jeżeli przed schowaniem jajek do lodówki najpierw przemywasz je wodą, możesz sobie poważnie zaszkodzić. Okazuje się, że ten "higieniczny" zabieg tylko pogarsza sprawę! Zamiast uchronić się przed bakteriami czy drobnoustrojami, tylko zwiększamy ryzyko kontaktu z nimi, co może prowadzić do zakażenia. Od reguły są jednak wyjątki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Myjesz jajka? Lepiej przestań

Wszelkie drobnoustroje gromadzą się na zewnętrznej części skorupek. Jajko oraz biało wewnątrz jajek są bezpieczne. Mało kto zdaje sobie sprawę, że skorupa jest otoczona specjalną warstwą ochronną. Ta niesamowicie cienka otoczka stanowi barierę dla bakterii. Bariera ochronna w 90. proc. składa się z białek, które mają działanie antybakteryjne. Myjąc jajka w wodzie, ścieramy to naturalne zabezpieczenie.

Pamiętajmy też, że umycie jajek spowoduje, że krócej zachowają świeżość. Co więcej, drobne drobnoustroje z wody mogą zostać "zassane" do wnętrza skorupki, a białko i żółtko tym samym będą skażone.

Jajek lepiej nie myć - ale są wyjątki

Jajka powinny zostać przez nas umyte dopiero przed samym użyciem. Krok ten wykonujemy w gorącej wodzie, której temperatura mieści się w przedziale 35-50 st. C. Osoby, które pomijają ten krok na tym etapie, robią błąd. Podczas rozbijania jajka np. przy przygotowaniu jajecznicy, drobnoustroje z powierzchni skorupki przedostaną się do środka. Krok mycia pomijamy wówczas, gdy będziemy gotować jajka.

A co w przypadku kogla-mogla lub tatara? Samo mycie skorupki tu nie wystarczy - należy ją wyparzyć. W przypadku tych potraw zalejmy jajka wrzątkiem i moczmy je przez dwie, trzy minuty. Później wylejmy wodę i opłuczmy jajka jeszcze raz pod bieżącą wodą. Nie zapominajmy też o dokładnym myciu rąk, sprzętów oraz blatów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także