Jajka będą niesmaczne i niezdrowe. Powszechny błąd podczas gotowania
Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jajek. Wiadomo ile gotować, by były "na miękko", a ile "na twardo". Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia pewien błąd, który powoduje, że jajka tracą swoje cenne wartości odżywcze.
02.03.2024 | aktual.: 02.03.2024 16:49
Jedni lubią na twardo, inni na miękko, a jeszcze inni przygotowują z nich pasty na kanapki. Niewątpliwie jajka w wielu domach to podstawowy produkt wykorzystywany w kuchni. Nic dziwnego, ponieważ są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowie.
W diecie stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Dodatkowo są bogate w liczne minerały, w tym m.in. wapń, potas, cynk, selen i magnez, a także witaminy, w tym A, E, D i K oraz witaminy z grupy B. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom dobrego cholesterolu, a bogate w luteinę żółtko świetnie wpływa na wzrok.
Zobacz także: Co oznacza kolor skorupki? Wiele osób się zdziwi
Błąd podczas gotowania jajek
Jeśli ktoś preferuje jajka na miękko, doskonale wie, że jajka trzeba gotować przez ściśle określoną ilość czasu. Z kolei gotowanie jajek na twardo wydaje się prostsze, jednak to właśnie tu wiele osób popełnia pewien podstawowy błąd.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że lepiej, aby jajka na twardo nie gotowały się za długo. Nie tylko tracą wtedy estetyczny wygląd i smak, ale przede wszystkim spada poziom wspomnianych wcześniej wartości odżywczych. Dlatego warto pamiętać, aby nie gotować jajek dłużej niż 10 minut.
Jak sprawdzić świeżość jajka w sklepie?
Aby cieszyć się dobrym smakiem i wartościowym produktem, warto wybrać odpowiednie jajka i upewnić się, czy przypadkiem wśród wybranych przez nas okazów nie ma tzw. zbuków, czyli zgniłych jajek.
Dobrym sposobem na sprawdzenie jajka jest potrząśnięcie nim przy uchu. Świeże nie wydaje żadnych dźwięków, a zbuk charakterystycznie "chlupocze". Można też wykorzystać smartfon i położyć jajko na włączonej latarce. Jeśli wiązka światła przejdzie przez skorupkę, jajko jest dobre. Jeśli jednak zatrzyma się wewnątrz, prawdopodobnie będzie zbukiem.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl