Nigdy nie wylewaj wody po gotowaniu. Wielu Polaków popełnia duży błąd

Zbliżają się święta wielkanocne, podczas których na polskich stołach znajdzie się biała kiełbasa. Zanim jednak po raz kolejny wylejesz wodę po jej gotowaniu, wstrzymaj się i sprawdź, jaki ma kolor. Może się jeszcze przydać w kuchni.

Nigdy nie wylewaj wody po gotowaniu. Wielu Polaków popełnia duży błądNie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Anna Czapnik
20

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych nie tylko bez jajek, ale i bez białej kiełbasy. Zarówno jedno, jak i drugie stanowi osobne danie, są też dodatkiem do tradycyjnego żurku.

Zwykle białą kiełbasę gotujemy przed podaniem, a wodę wylewamy. Okazuje się jednak, że to błąd - wywar może stanowić podstawę wielu smacznych potraw w kuchni. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby wodę można było jeszcze wykorzystać.

Nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy

Biała kiełbasa najczęściej sprzedawana jest jako surowa lub uwędzona. Jej przygotowanie zaczynamy od opłukania i włożenia do garnka z zimną lub gorącą wodą. Jej początkowa temperatura nie ma większego znaczenia, ważne, aby później gotować kiełbasę na małym ogniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Aby kiełbasa nie popękała w trakcie gotowania, warto delikatnie ponakłuwać ją wykałaczką. Woda po takim przygotowaniu kiełbasy stanie się bardzo dobrym wywarem i bazą do przygotowania kolejnych potraw. Aby była bardziej esencjonalna i wyrazista, do gotowania można dodać też ziele angielskie i liście laurowe. Można też dodać cebulę i marchewkę, co korzystnie wpłynie też na smak samej kiełbasy.

Woda po gotowaniu białej kiełbasy. Patrz na kolor

Co ważne, do ponownego wykorzystania najlepiej nadaje się wywar powstały w wyniku gotowania surowej białej kiełbasy. Jest on jasny i wyjątkowo aromatyczny. Z kolei wywar, jaki powstaje z gotowania wędzonej kiełbasy, najlepiej wylać, szczególnie jeśli jest brązowy.

Dobry wywar świetnie sprawdzi się jako baza do zup, takich jak np. grochowa, fasolowa lub żurek. Można go także wykorzystać do przygotowania aromatycznych sosów np. pieczarkowego lub do gołąbków. Można nim także podlać mięsny farsz, który dzięki temu stanie się bardziej smaczny i wilgotny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mandat za pranie na balkonie. Czego lepiej nie wystawiać za okno?
Mandat za pranie na balkonie. Czego lepiej nie wystawiać za okno?
Zadziała jak lifting. Regularnie wcieraj w twarz, by zobaczyć różnicę
Zadziała jak lifting. Regularnie wcieraj w twarz, by zobaczyć różnicę
Michał Barczak szczerze o związku. "Jest trudno"
Michał Barczak szczerze o związku. "Jest trudno"
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp kilka łyżek do czajnika
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp kilka łyżek do czajnika
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Idealny manicure na wiosnę. Hailey Bieber uwielbia od lat
Idealny manicure na wiosnę. Hailey Bieber uwielbia od lat
Wlej do wody i wymocz stopy. Będą gładkie i gotowe na wiosnę
Wlej do wody i wymocz stopy. Będą gładkie i gotowe na wiosnę
Od roku żyje w Tajlandii. Matka pięcioraczków pokazała, jak się zmieniła
Od roku żyje w Tajlandii. Matka pięcioraczków pokazała, jak się zmieniła
Zakop tabletkę w ogródku. Odkwaszona ziemia da obfite plony
Zakop tabletkę w ogródku. Odkwaszona ziemia da obfite plony
Zapomniana roślina wraca do łask. Będzie hitem ogrodów
Zapomniana roślina wraca do łask. Będzie hitem ogrodów
Przyłóż palce i nałóż tak róż. Twarz jak po liftingu
Przyłóż palce i nałóż tak róż. Twarz jak po liftingu