FitnessNajlepsze produkty bogate w witaminę C, których powinno się jeść więcej wiosną

Najlepsze produkty bogate w witaminę C, których powinno się jeść więcej wiosną

Najlepsze produkty bogate w witaminę C, których powinno się jeść więcej wiosną

Wszyscy doskonale wiemy, jak bardzo ważna dla naszego zdrowia i układu odpornościowego jest witamina C. Nie ma prostszego sposobu, by dostarczyć jej jak najwięcej, jak spożywanie warzyw i owoców. Które produkty warto jeść codziennie?

Wszyscy doskonale wiemy, jak bardzo ważna dla naszego zdrowia i układu odpornościowego jest witamina C. Nie ma prostszego sposobu, by dostarczyć jej jak najwięcej, jak spożywanie warzyw i owoców. Które produkty warto jeść codziennie?

Czerwona papryka

Pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wyróżnia ją niska zwartość cukru i naturalna słodycz. Papryka jest doskonałym źródłem witamin: A, C, E, K i witamin z grupy B, minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu oraz przeciwutleniaczy. Zawiera związek zwany luteiną, który odgrywa niebagatelną rolę w ochronie naszych oczu. Poprawia również stan skóry.

(mtr), WP Kobieta

1 / 9

Ogórki

Obraz
© 123RF

Jedzone zazwyczaj pod postacią mizerii warzywa, są również są świetnym źródłem witaminy C. Można przygotować z nich sałatki, soki, koktajle i okłady. Zielone warzywo zawiera 95 proc. wody, jest bogate w potas i redukuje dolegliwości żołądkowe. Ponadto doskonale wpływa na układ trawienny, usuwa z organizmu toksyny, działa moczopędnie, leczy choroby nerek, orzeźwia i gasi pragnienie. Warto dodać kilka plasterków ogórka do czystej wody.

2 / 9

Pomarańcze

Obraz
© 123RF

Oczywiście nie może zabraknąć na tej liście słodkich i soczystych pomarańczy, które są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Pomarańcze pokrywają 60 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń. Przygotuj z nich sałatkę, sok lub spożywaj jako przekąskę. Warto jednak unikać gotowego soku oraz nektarów, które zawierają dużo cukru i dzięki temu odpowiadają za wahania poziomu cukru we krwi oraz zwiększają masę ciała.

3 / 9

Marchew

Obraz
© 123RF

Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, błonnika, magnezu i witaminy C. Spożywanie marchewki poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i wzmacnia oczy. Ponadto warzywo opóźnia procesy starzenia, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pomaga walczyć z rakiem. Dobroczynne właściwości marchwi są nieocenione, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

4 / 9

Pomidory

Obraz
© 123RF

Kto nie lubi pomidorów? Codzienne spożywanie tych warzyw uzupełnia niedobory witaminy C. Nie brakuje w nich również błonnika, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Pomidory są cennym źródłem likopenu, który chroni nasz mózg, neutralizuje wolne rodniki i zwalcza stan zapalny. Dieta bogata w likopen redukuje ryzyko wystąpienia zwału serca, miażdżycy i zachorowania na raka.

5 / 9

Ananas

Obraz
© 123RF

Owoc również jest doskonałym źródłem witaminy C. Nie brakuje w nim także innych cennych składników odżywczych: błonnika, magnezu, żelaza, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, witamin: A, z grupy B, kwasu foliowego i bromelainy, która poprawia procesy trawienne i działa przeciwzapalnie. Dzięki zawartości błonnika ananas wspomaga odchudzanie. Wyróżniają go bogate właściwości oczyszczające i lecznicze. Stosuje się go pomocniczo przy chorobach wieńcowych, alergiach, zapaleniach stawów, gojeniu ran i oparzeń oraz przy problemach trawiennych.

6 / 9

Sałata rzymska

Obraz
© 123RF

Jest cennym źródłem składników odżywczych. Jej liście kryją niesamowite bogactwo witaminy C (najwięcej spośród wszystkich sałat), a także szereg innych witamin: A, B, PP i minerałów: magnezu, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Co ciekawe, sałata rzymska pomaga zwalczać depresję i poprawia samopoczucie. Warto po nią sięgać szczególnie wiosną, gdy nasz organizm potrzebuje najwięcej składników odżywczych.

7 / 9

Jagody

Obraz
© 123RF

Są niesamowitym źródłem witaminy C i cechują się niską zawartością cukru. Jeżyny, truskawki, jagody, maliny to prawdziwy zastrzyk witamin i przeciwutleniaczy. Jagody poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego, systemu trawiennego, serca i mózgu. Pomagają nie tylko w odchudzaniu (przyspieszają metabolizm), ale przede wszystkim zapobiegają nowotworom i skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto włączyć je do codziennej diety.

8 / 9

Biała rzepa

Obraz
© 123RF

Wiosną na naszych talerzach powinna królować również rzepa. Jest świetnym źródłem witaminy C i ma dużo korzyści zdrowotnych. Dzięki cennym wartościom odżywczym wzmacnia organizm i dostarcza mu witamin: A, C, PP, z grupy B i minerałów: magnezu, wapnia, żelaza, cynku, fosforu, potasu. Bardzo dobrze wpływa także na układ pokarmowy: pobudza trawienie i redukuje zaparcia. Szczególnie powinny po nią sięgać osoby zmęczone, osłabione i o niskiej odporności.

9 / 9

Wiśnie

Obraz
© 123RF

Właściwości odżywcze i lecznicze wiśni znane są od dawna. Owoce są bogatym źródłem witamin (m.in. C), minerałów i przeciwutleniaczy. Istotną rolę odgrywają w profilaktyce przeciwnowotworowej, wspomagają pracę serca, leczą choroby układu moczowego i pomagają w procesie odchudzania. Ostatnie badania dowiodły, że są również świetnym środkiem na bezsenność.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)