Naturalne sposoby na zgagę
Zamiast leków
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku - to typowy objaw zgagi. Dolegliwość ta dopada nas najczęściej, gdy zjemy zbyt obfity posiłek. Zanim sięgniemy po leki, wypróbujmy naturalne sposoby, które szybko przyniosą nam ulgę.
Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku - to typowy objaw zgagi. Dolegliwość ta dopada nas najczęściej, gdy zjemy zbyt obfity posiłek. Zanim sięgniemy po leki, wypróbujmy naturalne sposoby, które szybko przyniosą nam ulgę.
Palący ból, który promieniuje od nadbrzusza w kierunku szyi, to oznaka cofania się treści żołądkowej do przełyku. Zgaga przeważnie dokucza nam po zjedzeniu tłustego posiłku lub gdy przesadzimy z alkoholem. Towarzyszą jej wzdęcia, odbijanie, nieprzyjemny gorzki posmak w ustach. Objawy nasilają się, gdy pochylamy się w dół. Na dolegliwość tę skarżą się często palacze, osoby otyłe i kobiety w ciąży. Jeśli zgaga dopada nas regularnie, powinniśmy skonsultować się z lekarzem, by wykluczyć możliwość poważnych schorzeń. Przyczyną pieczenia w przełyku jest nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz wiotczenie mięśni zwieraczy przełyku. W przypadku sporadycznych problemów pomogą nam naturalne środki. Warto je zastosować, zanim sięgniemy po popularne farmaceutyki.
Mleko - do niedawna wierzono, że pomaga zwalczyć zgagę. Rzeczywiście po wypiciu szklanki mleka, pieczenie w przełyku ustaje, ale jest to ulga chwilowa. Po kwadransie przykra dolegliwość wraca, a nawet może się nasilać, mleko pobudza bowiem wydzielanie kwasu solnego.
Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta