FitnessOgranicz sól. Pozbędziesz się migreny

Ogranicz sól. Pozbędziesz się migreny

Ogranicz sól. Pozbędziesz się migreny
Źródło zdjęć: © 123RF
23.12.2014 10:09, aktualizacja: 23.12.2014 10:40

Zmniejszenie ilości soli w diecie pozwala na ograniczenie częstotliwości ataków bólu głowy.

Ból głowy jest jedną z najpowszechniejszych dolegliwości. Gdy jest intensywny uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Zazwyczaj w jego uśmierzeniu pomagają popularne leki przeciwbólowe, ale można osłabić takie ataki dzięki ograniczeniu soli w jadłospisie.

Zmniejszenie ilości sodu w diecie jest nowym podejściem do osłabiania bólów głowy. Uczeni z Uniwersytetu Johns Hopkins w Baltimore zaprosili do badań 390 osób. Uczestnicy stosowali dietę, która polegała na codziennym zmniejszeniu przyjmowanych wcześniej 8 gramów soli do 4-6 gramów tej przyprawy.

Zmniejszone spożycie sodu wiązało się z niższym ryzykiem bólu głowy, stwierdzili naukowcy. Osoby, które jadły o połowę mniej soli, zauważyły redukcję ataków bólów głowy aż o 31 procent.

Co ciekawe, inne elementy diety nie miały wpływu na częstotliwość bólów. Poza tym odkryto, że dzięki ograniczeniu soli dolegliwości były mniejsze zarówno u uczestników z nadciśnieniem, jak i tych z prawidłowym ciśnieniem tętniczym.

Skąd taki efekt? Naukowcy uważają, że zredukowanie soli zmniejsza różnicę między maksymalną a minimalną wartością ciśnienia, a to może wpływać na zmniejszenie częstotliwości odczuwania bólu głowy. Jeśli możliwe jest osłabienie dolegliwości dzięki mniejszej ilości soli, możliwe jest ograniczenie miesięcznej ilości zażywanych leków.

Na podstawie www.bmj.com/(gabi), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także