Ogranicz sól. Pozbędziesz się migreny
Zmniejszenie ilości soli w diecie pozwala na ograniczenie częstotliwości ataków bólu głowy.
23.12.2014 | aktual.: 23.12.2014 10:40
Ból głowy jest jedną z najpowszechniejszych dolegliwości. Gdy jest intensywny uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Zazwyczaj w jego uśmierzeniu pomagają popularne leki przeciwbólowe, ale można osłabić takie ataki dzięki ograniczeniu soli w jadłospisie.
Zmniejszenie ilości sodu w diecie jest nowym podejściem do osłabiania bólów głowy. Uczeni z Uniwersytetu Johns Hopkins w Baltimore zaprosili do badań 390 osób. Uczestnicy stosowali dietę, która polegała na codziennym zmniejszeniu przyjmowanych wcześniej 8 gramów soli do 4-6 gramów tej przyprawy.
Zmniejszone spożycie sodu wiązało się z niższym ryzykiem bólu głowy, stwierdzili naukowcy. Osoby, które jadły o połowę mniej soli, zauważyły redukcję ataków bólów głowy aż o 31 procent.
Co ciekawe, inne elementy diety nie miały wpływu na częstotliwość bólów. Poza tym odkryto, że dzięki ograniczeniu soli dolegliwości były mniejsze zarówno u uczestników z nadciśnieniem, jak i tych z prawidłowym ciśnieniem tętniczym.
Skąd taki efekt? Naukowcy uważają, że zredukowanie soli zmniejsza różnicę między maksymalną a minimalną wartością ciśnienia, a to może wpływać na zmniejszenie częstotliwości odczuwania bólu głowy. Jeśli możliwe jest osłabienie dolegliwości dzięki mniejszej ilości soli, możliwe jest ograniczenie miesięcznej ilości zażywanych leków.
Na podstawie www.bmj.com/(gabi), kobieta.wp.pl