Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko otyłości

Nadmierne spożycie soli grozi nie tylko nadciśnieniem tętniczym krwi,
zawałem serca i udarem mózgu, zwiększa również ryzyko otyłości - ostrzega dyrektor Instytutu
Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nadmierne spożycie soli grozi nie tylko nadciśnieniem tętniczym krwi, zawałem serca i udarem mózgu, zwiększa również ryzyko otyłości - ostrzega dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, prof. Mirosław Jarosz.

- Dowody naukowe nie pozostawiają żadnych złudzeń, że sól, czyli chlorek sodu, należy do najważniejszych czynników ryzyka wywołujących nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, a także raka żołądka - podkreśla prof. Mirosław Jarosz.

Z najnowszych badań wynika, że nadmierne spożycie tej białej substancji przyczynia się do nadwagi i otyłości. - Wzmaga pragnienie, a to z kolei powoduje, że pijemy więcej napojów, często tych, które są słodzone - dodaje specjalista.
- Chlorek sodu sprzyja również odkładaniu się tkanki tłuszczowej i nasila w organizmie stany zapalne - zwraca uwagę prof. Jarosz.

- Można więc, a nawet trzeba bić na alarm, ostrzegając konsumentów, że sól to wcale nie sprzymierzeniec, lecz cichy i podstępny zabójca - dodaje specjalista.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g (2000 mg sodu), co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Według Instytutu Żywności i Żywienia statystyczny Polak spożywa każdego dnia prawie 11 g soli, a więc ponad 2 razy więcej, niż przewidują zalecenia WHO.
Trzeba pamiętać, że sól w dość dużych ilościach zawarta jest w gotowych produktach spożywczych.

Na przykład w 100 g sera typu feta jest aż 2,75 g soli, a w 100 g śledzia marynowanego 2,73 g. Duże ilości zawierają też wędliny, np. szynka wiejska 2,57 g (w 100 g). Nawet 100 g keczupu zawiera 2,4 g soli. Pieczywo średnio zawiera około 1 g (w 100 g).

Według raportu specjalistów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z 2012 r. w przeciętnej polskiej diecie prawie 90 proc. dziennego spożycia soli dostarczają takie produkty jak pieczywo (20 proc.), przetwory mięsne produkowane przemysłowo (11 proc.), potrawy przygotowywane w domu, głównie zupy (19 proc.), ziemniaki (20 proc.), kasze i makarony (13 proc. ), a także potrawy mięsne (8 proc.).

Producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu. Zdarza się, że zamiast tego podają zawartość sodu. Warto więc wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).
Zgodnie z nowymi przepisami od 13 grudnia 2016 r. podawanie zawartości soli w produktach będzie jednak obowiązkowe.

(PAP), zbw/ mki/

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Imię, które zniknęło z Polski. Od 7 lat nikt go nie wybiera
Imię, które zniknęło z Polski. Od 7 lat nikt go nie wybiera
Ukrainka pokazała paragon grozy. Tyle naliczył ją taksówkarz w Warszawie
Ukrainka pokazała paragon grozy. Tyle naliczył ją taksówkarz w Warszawie
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Tak przechowasz pelargonię. Na wiosnę ci podziękuje
Tak przechowasz pelargonię. Na wiosnę ci podziękuje