Osiąga nieprawdopodobne rozmiary. Mało kto wie, czy można ją jeść

Osiąga nieprawdopodobne rozmiary. Mało kto wie, czy można ją jeść

Czasznica olbrzymia występuje głównie na północy Polski
Czasznica olbrzymia występuje głównie na północy Polski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | klerik78
23.08.2023 13:48

Choć rośnie w wielu polskich lasach i na pastwiskach, trzeba mieć prawdziwe szczęście, aby ją spotkać. Największa ważyła aż 21 kg i miała obwód 212 cm. O czym dokładnie mowa? O dzikiej kuzynce pieczarki, czasznicy olbrzymiej, która swoimi potężnymi rozmiarami potrafi zaskoczyć niejednego grzybiarza.

Sezon grzybobrania trwa, a grzybiarze mogą pochwalić się już pierwszymi zdobyczami. Czy któryś z nich natrafił w tym roku na potężnego, białego grzyba, którego rozmiary potrafią przestraszyć? Dzika kuzynka pieczarki, czyli czasznica olbrzymia, występuje głównie na północy Polski. Trzeba mieć jednak prawdziwe szczęście, by na nią natrafić.

Czasznica olbrzymia - dzika kuzynka pieczarki

Czasznica olbrzymia jest nazywana inaczej także purchawką olbrzymią lub kulicą kurzawkowatą. Mykolodzy uważają ją za imponującego grzyba, ponieważ potrafi osiągać naprawdę potężne rozmiary. Choć przypomina pieczarkę (jest nazywana jej dziką odmianą), może być ciężko ją nawet zerwać. Niektóre okazy ważą do kilkunastu kg.

Czasznica wykształca jedne z największych owocników w świecie grzybów, a w Polsce z pewnością największe. Obwód tego grzyba może osiągać bowiem nawet 135 cm. Największą czasznicę (jak do tej pory) odkryto w 1955 roku w północnych Czechach. Mierzyła aż 46 cm wysokości, miała obwód wynoszący 212 cm i ważyła prawie 21 kg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy czasznica jest jadalna?

Do 2014 roku czasznica olbrzymia była w Polsce gatunkiem chronionym. Została jednak wykreślona z tej listy. Od dziewięciu lat można ją zbierać bez obaw. Występuje głównie w północnej części kraju - w lasach, na łąkach, pastwiskach, parkach, a także zaroślach.

Ze względu na charakterystyczny wygląd czasznicę trudno jest pomylić z innym, nawet trującym gatunkiem. Jeżeli chodzi jednak o jadalność, istnieje pewna, ważna reguła. W przypadku tego białego grzyba do spożycia nadają się jedynie młode i jasne owocniki.

W smaku czasznica przypomina zwykłą pieczarkę, choć jest bardziej intensywna i ma lekko orzechowy posmak. Najpopularniejszym daniem, jakie można z niej stworzyć, są sznycle, które wystarczy przyprawić solą i pieprzem oraz obtoczyć w jajku i bułce tartej.

Znasz kobietę, której działania i zaangażowanie podziwiasz? Koniecznie zgłoś ją w naszym plebiscycie #Wszechmocne.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta