Jest trująca. Pod żadnym pozorem jej nie zrywaj

Wybierasz się na grzyby? Tych nigdy nie zrywaj
Wybierasz się na grzyby? Tych nigdy nie zrywaj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

11.08.2023 14:44, aktual.: 11.08.2023 21:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Powoli rozpoczynamy sezon na grzybobranie. Zanim wybierzemy się na łowy, pamiętajmy, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do zbierania. Szczególnie uważać powinny osoby, które nie są wprawione w rozpoznawaniu.

Choć wygląda jak pieczarka, która często ląduje na naszych talerzach, jest jej trującą kuzynką. Te najpopularniejsze grzyby mają wiele odmian - część z nich nie nadaje się do jedzenia i może wywołać poważne problemy zdrowotne. W jaki sposób rozpoznać, że mamy do czynienia z niebezpieczną odmianą?

Pieczarka pieczarce nierówna. Tych nie wolno zrywać

Jeżeli mamy w planach spacer w lesie i poszukiwanie grzybów, pamiętajmy, aby zwracać uwagę na kilka szczegółów. Gdy chcemy zerwać okaz wyglądający na pieczarkę, przyjrzyjmy mu się dokładnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W Europie mamy bowiem ponad 100 gatunków pieczarek, a zaledwie trzy odmiany najczęściej pojawiają się w sklepach. Pieczarkę łąkową, która jest jadalna, możemy znaleźć i w Polsce. Jednak w tym przypadku bardzo łatwo jest o pomyłkę. Łudząco do niej podobna jest pieczarka żółtawa, zwana też karbolową, która jest trująca. Sytuację utrudnia fakt, że obie rosną w podobnych miejscach. Jak się nie pomylić?

Po pierwsze, gdy natniemy trujący okaz, zabarwia się na żółto. Po drugie miąższ pieczarki żółtawej posiada charakterystyczny zapach. Zjedzenie tego gatunku powoduje silne mdłości, wymioty i zatrucia.

Właściwości pieczarek

Z jakich względów warto sięgać po jadalne gatunki pieczarek? Grzyby te są cennym źródłem żelaza, wapnia, cynku, a także m.in. miedzi i manganu. Bogata zawartość minerałów sprawia, że pieczarki posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Pieczarki nie zawierają z kolei zbyt wielu kalorii, a jednocześnie dostarczają też innych składników odżywczych. W 100 gramach tych grzybów znajdziemy ok. 5 gramów białka, 3 gramy węglowodanów oraz 0,3 grama tłuszczu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także