Liczysz kolejne kalorie i bijesz się z myślami, czy w ogóle jeść kolację. Przyznaj się, ile razy z niej zrezygnowałaś? Udało ci się wytrwać w postanowieniu? A może warto wybrać lekką i pożywną przekąskę, która nie przyniesie żadnych strat. Poznaj posiłki, które zażegnają głód i pomogą w utracie zbędnych kilogramów.
Liczysz kolejne kalorie i bijesz się z myślami, czy w ogóle jeść kolację. Przyznaj się, ile razy z niej zrezygnowałaś? Udało ci się wytrwać w postanowieniu? A może warto wybrać lekką i pożywną przekąskę, która nie przyniesie żadnych strat. Poznaj posiłki, które zażegnają głód i pomogą w utracie zbędnych kilogramów.
Oto kilka nieskomplikowanych przepisów na pyszne dania bogate w białko i kwasy omega-3.
Na podst.Shape.com(ms)/(mtr), WP Kobieta
Makraon z cukinią i bazylią
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i bazylią to doskonała propozycja na lekkostrawną kolację. Przygotuj 100 g makaronu penne, cukinię, cukinię, trzy czwarte szklanki białej fasoli, jedną czwartą szklanki świeżej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżkę wody, pieprz i sól morską.
Sposób wykonania:Opłucz cukinię i przytnij końce. Pokrój w kostkę i oprósz solą. Dodaj łyżkę oliwy i usmaż na patelni. Możesz także przygotować ją na patelni grillowej lub na grillu. Zmiksuj blenderem jedną trzecią cukinii razem z łyżką oliwy z oliwek, odrobiną soli, pieprzu oraz kilkoma listkami bazylii (lub rozgnieć widelcem). Następnie opłucz fasolę, przytnij końce i przekrój na pół. Makaron i fasolę ugotuj w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to w jednym garnku, dodając fasolę po 2 minutach gotowania makaronu. Odcedź makaron i fasolę. Przełóż do miski, dodaj pokrojoną cukinię, polej łyżką oliwy i sosem z cukinii. Dokładnie wymieszaj składniki i posyp bazylią. Posiłek możesz urozmaicić serem feta lub grillowanym kurczakiem.
Grillowany łosoś z warzywami
Dlaczego łosoś powinien zagościć w naszym menu? Jest cennym źródłem białka, witamin A, D i E oraz minerałów: selenu, fosforu i magnezu. Ponadto zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają spalić kalorie i jednocześnie ograniczają apetyt. Przygotuj 2 dzwonki łososia, cytrynę, oliwę, łyżkę masła, paprykę, marchewkę, pietruszkę, pora, łyżkę ziół prowansalskich, gałązkę świeżego rozmarynu, łyżkę cukru, imbir, sól morską i pieprz.
Sposób wykonania:Opłucz łososia, skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Paprykę marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w słupki. Na patelni roztop masło, dodaj rozdrobniony czosnek, a po dwóch minutach warzywa i cukier. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir, sól i pieprz. Smaż jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Na grillowej patelni przygotuj łososia. Rozgrzej olej i smaż z jednej strony łososia aż zmieni kolor. Potem odwróć i podsmaż jeszcze chwilę aż do uzyskania jasnoróżowej barwy (ok. 2 minuty). Cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Przełóż łososia i warzywa na talerz, polej sosem z warzyw i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Hummus
To pożywna i sycąca pasta. Przygotuj 250 g ciecierzycy w puszce, 70 g pasty tahini, 50 ml soku z cytryny, łyżkę oleju sezamowego, pół łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, pół cebuli, pół łyżeczki soli, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, szczyptę słodkiej papryki.
Sposób wykonania: Zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze ciecierzycę, tahini, czosnek, olej sezamowy, sól i sok z cytryny. Przełóż do miski, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie polej oliwą oraz posyp natką pietruszki i papryką. Potrawę możesz urozmaicić, dodając ulubione warzywa lub zioła. Bardzo dobrze komponuje się z awokado, suszonymi pomidorami, oregano czy tymiankiem.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to łatwe, szybkie i zdrowe danie. Przygotuj 250 dag makaronu rurki, podwójną pierś z kurczaka, 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, cebulę, 150 ml słodkiej śmietanki, łyżkę oleju, 2 łyżki wody, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, 2 sztuki sera mozzarella.
Sposób wykonania: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Po chwili smażenia wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Gdy zarumienią się wszystkie składniki, dodaj 2 łyżki wody, szpinak, makaron i podgrzej na średnim ogniu. Przypraw i zaczekaj aż zmięknie szpinak. Następnie zalej śmietanką, dodaj sok z cytryny. Całość duś chwilę aż sos zgęstnieje . Na wierzch połóż kawałki mozzarelli.
Na podst.Shape.com(ms)/(mtr), WP Kobieta