Masz w domu kilka kromek czerstwego chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Nie spisuj go na straty. Wyciągnij jajko, zanurz w nim chleb i usmaż go na patelni. To zapomniany przysmak, którym zajadaliśmy się w czasach PRL-u.
Naczynia wykonane z kryształu, które pochodzą z czasów PRL-u, obecnie są niezwykle popularne. Okazuje się, że eleganckie półmiski, kieliszki czy wazony z czasem zyskały na wartości. Aktualnie można na nich sporo zarobić. Oto ile są warte.
Niewielka plastikowa płytka - prostokątna, barwiona na niebieski, różowy i zielony, w PRL-u znajdowała się w wielu domach. Dziś część z nas patrzy na ten przedmiot z nostalgią. Pozostali zastanawiają się, do czego służył.
Jeszcze nie tak dawno temu był ulubionym przysmakiem wielu dzieci i często pojawiał się w przedszkolu na podwieczorek. Kisiel, bo o nim mowa, nie tylko świetnie smakował, ale miał też wiele cennych właściwości.
Bartek Borkowski mówi o sobie "największy poznański śmieciarz". Chodzi na wystawki i odwiedza osiedlowe śmietniki w poszukiwaniu mebli, dodatków, roślin czy ceramiki. Później przerabia je na prawdziwe perełki. Jego salon urządzony jest z przedmiotów, które znalazł w ten sposób.
To rarytas z czasów PRL-u. Choć nie zawierał ani grama prawdziwej czekolady, cieszył podniebienia młodszych i starszych. Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste.
Miłośnicy jajek z pewnością znają wiele form ich podania. Jedna z nich królowała w czasach PRL-u, a teraz ponownie wraca do łask. Mowa o jajkach w sosie musztardowym. Jak je przygotować?