S.O.S dla twojej kuchni
Trudno sobie dziś wyobrazić współczesną kuchnię bez różnego rodzaju sosów, dipów, octów. Sosy w naszym menu są bowiem niezbędne i stanowią swego rodzaju wykwintne dopełnienie smaku potraw.
12.01.2007 | aktual.: 28.06.2010 18:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Trudno sobie dziś wyobrazić współczesną kuchnię bez różnego rodzaju sosów, dipów, octów. Sosy w naszym menu są bowiem niezbędne i stanowią swego rodzaju wykwintne dopełnienie smaku potraw.
Inspiracje z dalekich krajów
Przez wiele lat w naszym rodzimym menu królowały zawiesiste sosy – myśliwski, chrzanowy, grzybowy, pieczeniowy. Przy doprawianiu naszych potraw jednak coraz chętniej i odważniej sięgamy też po sosy i octy, które przywędrowały do naszej kuchni z odległych krajów i wprowadziły do naszego menu szczyptę egzotycznych i wyszukanych smaków. Małe buteleczki z tymi aromatycznymi sosami można znaleźć w wielu sklepach spożywczych, jednak, który z nich wybrać przy przygotowaniu naszych ulubionych potraw i jak smakowicie wkomponować je w nasze menu?
Magia małej buteleczki
Sos winegret to swego rodzaju emulsja powstała poprzez zmieszanie octu, oleju lub oliwy z oliwek, kilku kropli soku z cytryny, szczypty musztardy, czosnku lub cebuli. Winegret najczęściej dodaje się do zielonej sałaty, wielowarzywnych sałatek i surówek. Świetnie komponuje się również z podawanymi na gorąco szparagami, rybą lub kalafiorem. Na zimno wybornie podkreśla między innymi smak wołowiny z kaparami i korniszonami. Po otwarciu buteleczki sosu, należy go przechowywać w lodówce.
ZOBACZ NASZE PRZEPISY:
Sos sojowy z kuchni chińskiej
Sos sojowy pochodzi z dalekowschodniej kuchni chińskiej i japońskiej, w której nadaje tamtejszym potrawom ten specyficzny słodkawy smak. Oryginalny sos sojowy przyrządzany jest bowiem w procesie fermentacji z ziaren soi, pszenicy lub jęczmienia z dodatkiem drożdży, soli i cukru. Najbardziej popularne są dwie podstawowe odmiany sosu: ciemny do potraw duszonych i pieczonych oraz jasny do potraw krótko smażonych. Jednocześnie właśnie ten brązowy sos o łagodniejszym owocowym smaku dodawany jest głównie do schabu w sosie słodko-kwaśnym, ryżu z warzywami po chińsku, a także do... deserów i sałatek owocowych. Z kolei jego jaśniejszą, lecz bardziej pikantną odmianą doprawiamy między innymi szaszłyki z ryb czy zupę jarzynową z krewetek.
Sos curry podobnie jak sos sojowy pochodzi z Azji, gdzie jest niemal sztandarowym sosem indyjskim. Jest łagodny w smaku. Tradycyjnie przyrządza się go z soku ananasowego, oleju roślinnego, soku jabłkowego, octu winnego, czerwonego wina i aromatycznych przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla, cielęciny, drobiu, ryb i potraw z ryżem. Można go podawać również jako dip do warzyw lub jako sos do fondue. Równie smakowity podawany na zimno, jak i na gorąco.
Włoski sos z białych winogron
Ocet balsamiczny to pochodząca z Włoch doskonała zakwaszająca przyprawa o łagodnym smaku. Ten czerwonobrązowy sos przygotowywany jest z poddawanych fermentacji białych winogron odmiany trebbiano. Doskonale podkreśla smak mięsnych galaret, ryb oraz sałatek warzywnych, do których powinien być jednak dodawany na krótko przed podaniem ich na stół, gdyż odbarwia zieleń. I co może się wydać bardzo niekonwencjonalnym połączeniem – ocet balsamiczny jest wykwintnym dodatkiem do... owoców, w tym szczególnie truskawek, które można delikatnie zanurzać w miseczce z octem.
ZOBACZ NASZE PRZEPISY:
Aromatyzowanie potraw
Ocet winny doskonale nadaje się do aromatyzowania potraw. W Polsce najpopularniejsze i najczęściej stosowane są jego dwie główne odmiany – czerwony i biały. Pierwszy z nich wytwarzany jest z czerwonego wina, czasami zaś bywa rozcieńczany białym octem winnym, dzięki czemu jego smak staje się delikatniejszy. Wyśmienicie smakuje dodany do wołowiny, jagnięciny i baraniny oraz do sałatek z czerwonej kapusty i buraczków. Podobno najlepszy czerwony ocet winny pochodzi z Francji, z okolic Orleanu.
Z kolei biała odmiana octu winnego używana jest między innymi do majonezu, octów ziołowych i sosu winegret. Podkreśla smak czerwonego barszczu, galaret i potraw słodko-kwaśnych. Dodawany do marynowania może nawet nieco zmienić zabarwienie marynowanych produktów.
Sos worcester jest powszechnie stosowany jako przyprawa stołowa. Ten aromatyczny, pikantny, słodko-kwaśny sos zawiera blisko 25% osadu, przez co butelkę z nim zawsze należy wstrząsnąć przed użyciem, aby dobrze wymieszać jego składniki. Worcester przyrządzany jest według starej procedury, zgodnie z którą do ekstraktu sojowego dodawany jest ocet, melasa, sok cytrynowy, cukier, sól, karmel, anchois oraz przyprawy i zioła. Sos używany jest do przyprawiania zarówno zimnych, jak i ciepłych potraw. Dodaje się go do zup, sosów, potraw z drobiu, ziemniaków, gulaszów, pasztetów i sałatek. Kilka kropel sosu worcester świetnie podkreśla również niepowtarzalny smak... Krwawej Mary.
Sos ostrygowy to delikatny, choć zdecydowany w smaku specjał przyrządzany ze skondensowanego ekstraktu ze świeżych ostryg. W jego skład wchodzą również karmel, sól, cukier, zmodyfikowana skrobia. Sos ten jest jednym z podstawowych sosów stosowanych w kuchni azjatyckiej. Używany jest jako baza do zup, sos stołowy i marynata, która podnosi aromat i walory smakowe wielu potraw. Smak sosu ostrygowego najdoskonalej komponuje się z potrawami z drobiu, warzyw i ryżu.
ZOBACZ NASZE PRZEPISY: