Smak raju - przepisy z tropików!
Po drugiej stronie globu, na Mauritiusie, rozpoczyna się właśnie lato, a Kreole grilują na plażach popijając rum... My nie musimy jeść ziemniaków z popiołu, popijając kwasem z ogórków kiszonych.
28.12.2007 | aktual.: 28.06.2010 15:47
Po drugiej stronie globu, na Mauritiusie, rozpoczyna się właśnie lato, a Kreole grilują na plażach popijając rum... My nie musimy jeść ziemniaków z popiołu, popijając kwasem z ogórków kiszonych. Spróbujmy rozświetlić i rozgrzać mrok naszego listopada poprzez dania kuchni kreolskiej, przygotowane na... elektrycznym grillu.\r\n\r\nMauritius to odległa od Europy o 11 tys. km wyspa, która jest przedziwną mieszanką nacji, kultur i religii, tworzących wspólny, niespotykany nigdzie klimat. Swoista mieszanka kulturowa widoczna jest w mauritiańskiej kuchni. Hindusi, Kreole, Chińczycy, potomkowie afrykańskich niewolników oraz potomkowie kolonistów z Europy przywieźli własne kulinarne zwyczaje. Musieli jednak także przystosować swoje podniebienia do miejscowych, tropikalnych warunków. Pomimo mroków za oknem, zróbmy sobie ciepły, kreolski wieczór. Proponuję odkurzyć elektryczny grill, wyjąć z pawlacza letnie ciuchy, zrobić zakupy i zaprosić przyjaciół. Przydadzą się także kolorowe parasolki do drinków, bamusowe podkladki, jaskrawe i kolorowe serwetki papierowe, egzotyczne owoce i palma lub yuka na stół. Fajnie będzie jeśli goście wdzieją jaskrawe koszule w palmy i wzory etniczne. Miłym dodatkiem będzie także kreolska muzyka lub rege.\r\n\r\nBliskość oceanu\r\n\r\nnadaje szczególnego, wyspiarskiego charakteru maurytyjskiej kuchni. Dlatego podstawę wielu dań stanowią ryby i owoce morza. Polecam na przystawkę szaszłyki z krewetek (królewskich) z grila: Potrzebne składniki: 12 krewetek królewskich (najlepiej obrane), 3-4 pomidory, 8 plastrów ananasa (lub mały, świeży ananas pokrojony na kawałki), 3 cytryny, 3 ząbki czosnku, 4 cebulki, musztarda, sól, pieprz, oliwa i drewniane szpadki.\r\n\r\nSposób przyrządzenia:\r\n\r\nPrzygotować marynatę: sok z 3 cytryn, zmiażdżone 3 ząbki czosnku oraz oliwa, odrobina musztardy, sól i pieprz. Posmarować marynatą krewetki i pozostawić w lodówce na 3 godziny. Na szpadki nadziewać krewetki na przemian z ćwiartkami cebuli, pomidorów i ananasów. Piec na grilu około 10 minut.\r\n\r\nSos kreolski\r\n\r\ndodawany do mięs i ryb to lokalna specjalność z Mauritiusa. Warto go przygotować wcześniej i podać do steków z mięsa czy filetów rybnych z grila, które przyrządzimy na elektrycznym grilu.\r\n\r\nSposób przyrządzenia sosu:\r\nNa 4 łyżkach oliwy podsmażyć: pokrojone drobno 2 cebule, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku oraz 15 g drobno pokrojonego imbiru. Następnie dodać: posiekany świeży tymianek (lub suszony), posiekaną natkę pietruszki oraz rozdrobnione dwie zielone papryczki chilli. Wszystko mieszając smażyć na „wolnym” ogniu około 2 minut. Następnie dodać 6 pokrojonych pomidorów, doprawić solą z pieprzem i gotować jeszcze 5 minut stale mieszając. Podawać gorący do steków.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy... Posmak Indii i Pakistanu\r\n\r\nDo dziś na wyspie widoczne są wpływy kuchni francuskiej oraz aromaty i przyprawy z Indii, Pakistanu czy Chin. W kreolskiej kuchni nie brakuje więc pomidorów, czosnku, imbiru i chilli oraz tymianku, pietruszki i szafranu. Do popularnych dań należy curry na bazie surowych pomidorów. A przyrządza się je zarówno z drobiu, wołowiny, dziczyzny jak i z ryb czy ośmiornic. Co prawda trudno zrobić curry na grillu, ale można przyrządzić je nieco wcześniej i podać jako gorące danie wieczoru z ryżem.\r\n\r\nCurry z kurczaka i krewetek:\r\n\r\nSposób przyrządzenia:\r\nMięso z drobiu (3\/4 kg piersi lub mięsa z podudzi bez kości) podzielić na mniejsze kawałki oraz wypłukać. Oczyścić 40 dag krewetek. Zrobić pastę: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 10 g startego imbiru, 40 g sproszkowanego curry i 1 łyżeczka szafranu (kurkumy) oraz odrobina wody. Na 4 łyżkach oliwy zeszklić pokrojone 2 cebule. Następnie dodać przygotowaną pastę oraz posiekane ziele tymianku(świeży lub suszony) i posiekaną natkę pietruszki. Stale mieszając dusić razem jeszcze przez około 2 minuty. Dodać kawałki kurczaka, zamieszać i dusić przez kolejne 5 minut, a następnie „podlać” szklanką gorącej wody. Po 10 minutach gotowania, dodać 5 pokrojonych pomidorów i krewetki oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.\r\n\r\nEgzotyczny deser z procentami\r\n\r\nMiejscowe i znane produkty z plantacji trzciny cukrowej to zdrowy brązowy cukier i rum. Oba można wykorzystać jako przyprawę do sałatki z owoców egzotycznych.\r\n\r\nSposób przyrządzenia:\r\nRóżnorodne owoce pokroić na kawałki, posypać brązowym cukrem trzcinowym i skropić białym rumem. Wymieszać i schłodzić w lodówce w dużym, szklanym naczyniu.\r\n\r\nCukier i rum można także wykorzystać do przygotowania ciepłego deseru – bananów z grila.\r\n\r\nSposób przyrządzania:\r\nPotrzebne będą nieduże banany w skórkach, przepołowione wzdłuż. Każdy należy posypać cukrem i skropić rumem i ułożyć na grilu (skórką od spodu). Piec i uważać, aby nie spaliły się zbytnio. Owoc ma być, ciepły i „mazisty”, żeby można go było zjeść łyżeczką. Trudno uwierzyć jak smakuje tak proste, słodkie danie...\r\n\r\nWyjątkowym deserem dla dorosłych, który smakuje najlepiej podczas wieczornych marzeń o plaży jest koktajl sporządzany z białego rumu z dodatkiem mleczka kokosowego, soku ananasowego i śmietanki. Pina colada może także zawierać odrobinę cukru trzcinowego i wanilii.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy...