Sok z tej rośliny może rozwiązać problem szkodliwości cukru
Światowa Organizacja Zdrowia w swoim ostatnim raporcie, dotyczącym spożycia cukru i jego wpływu na zdrowie człowieka, wyraziła się jasno. Aby zatrzymać epidemię przedwczesnych zgonów, powodowanych "słodką" dietą, należy zmniejszyć jego spożycie przynajmniej o połowę - z 50 na 26 gramów dziennie. Nic więc dziwnego, że odkrycie o soku z bugenwilli, który skutecznie poziom glukozy we krwi, okazał się sensacją.
13.03.2014 | aktual.: 13.03.2014 17:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Światowa Organizacja Zdrowia w swoim ostatnim raporcie, dotyczącym spożycia cukru i jego wpływu na zdrowie człowieka, wyraziła się jasno. Aby zatrzymać epidemię przedwczesnych zgonów, powodowanych "słodką" dietą, należy zmniejszyć jego spożycie przynajmniej o połowę - z 50 na 25 gramów dziennie. Nic więc dziwnego, że odkrycie o soku z bugenwilli, który skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, okazał się sensacją.
Bugenwilla to popularna roślina ozdobna. Jej właściwości zdrowotne, a konkretnie zawartość substancji o nazwie pinitol, odkryli pracownicy naukowi firmy The Simply Great Drinks Company. Szukali oni zamiennika dla soku pomarańczowego, który owszem, zawiera witaminy, ale też sporą dawką węglowodanów. Dla wielu ludzi jest on obowiązkową pozycją śniadaniowego zestawu.
Badacze weryfikowali rośliny, które w sposób naturalny obniżają poziom cukru we krwi, i natrafili na bugenwillę - bogate źródło pinitolu - substancji która usprawnia działanie insuliny, pomaga zapobiegać odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej redukcję. To dlatego pinitol jest składnikiem suplementów diety i odżywek przeznaczonych dla sportowców. Firma postanowiła zacząć produkcję soku z bugenwilli.
Dr Sepe Sehati - jeden z członków zespołu wytwórcy "nowego soku pomarańczowego" - określił zbawienne działanie wyciągu z bugenwilli szczególnie dla diabetyków. Cierpiący na cukrzycę typu 2 coraz częściej borykają się z nadwagą. Po 12 tygodniach spożywania 125 mml soku z pinitolem dziennie, poziom cukru w ich krwi powinien całkowicie wrócić do normy - stwierdził specjalista.
Sok z bugenwilli nie jest oczywiście sztucznie dosładzany i można go pić po posiłkach, aby zapobiec skutkom spożycia dużej ilości cukru. Czas pokaże, czy produkt przyjmie się jako ulubiony sok pragnących zachować zdrowie konsumentów.
Na podst. Dailymail.com (mtr/sr), kobieta.wp.pl