Spaghetti to samo zdrowie. Oto dlaczego warto jeść makarony
Ugotowany al dente nie zaszkodzi twojej sylwetce
Dobrej jakości makaron ugotowany "al dente", odrobina oliwy z oliwek, świeże zioła, trochę parmezanu... Kilka minut spędzonych w kuchni i pyszne, pożywne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie jest gotowe do spożycia. Makarony dają nie tylko pole do popisów kulinarnych (przepisów na pastę istnieją tysiące), ale także są szybkie w przygotowaniu i stanowią pełnowartościowy posiłek.
Dobrej jakości makaron ugotowany "al dente", odrobina oliwy z oliwek, świeże zioła, trochę parmezanu... Kilka minut spędzonych w kuchni i pyszne, pożywne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie jest gotowe do spożycia. Makarony dają nie tylko pole do popisów kulinarnych (przepisów na pastę istnieją tysiące), ale także są szybkie w przygotowaniu i stanowią pełnowartościowy posiłek.
Historia spaghetti
Zanim przejdziemy do walorów odżywczych makaronu, warto na początek zapoznać się z jego historią. I tu czeka na nas pierwsza niespodzianka. Gdyby zrobić quiz wiedzy na temat makaronu, większość z nas na pytanie "skąd pochodzi spaghetti" odpowiedziałaby bez wahania, że z Włoch. Otóż nie! Długie wałeczki ciasta gotowane we wrzącej wodzie, czyli właśnie spaghetti, były popularną potrawą w kuchni chińskiej już 2000 lat przed naszą erą. Dania z podłużnego makaronu przygotowywano również w Mezopotamii i to stamtąd najprawdopodobniej spaghetti przedostało się do Europy. Makaron spopularyzowany został we Włoszech dopiero w czasach podróży morskich Marco Polo i jego towarzyszy, którzy prawdopodobnie podpatrzyli to danie w kuchniach orientalnych. Tak więc Włosi nie są twórcami makaronu, choć trzeba przyznać, że stali się niezrównanymi mistrzami w dziedzinie jego przyrządzania.
Na podst. Marie Claire Anna Loska/(mtr), WP Kobieta