Zielone pomidory obniżają poziom złego cholesterolu

Liście pomidorów uważane są powszechnie za niejadalne i trujące. Tymczasem wyniki badań medycznych wskazują, że zielone części pomidora powinny stać się numerem jeden na liście potraw osób ograniczających cholesterol.Japończycy produkują już specjalny preparat z suszonych liści pomidorów.

Liście pomidorów uważane są powszechnie za niejadalne i trujące. Tymczasem wyniki badań medycznych wskazują, że zielone części pomidora powinny stać się numerem jeden na liście potraw osób ograniczających cholesterol. Japończycy produkują już specjalny preparat z suszonych liści pomidorów.

Pomidory należą do rodziny psiankowatych, tak jak ziemniaki. Zawsze uważano, że zawierają solaninę, czyli alkaloid toksyczny dla ludzi i zwierząt. Nie jest to prawdą: solanina jest w ziemniakach, liście ziemniaków są trujące. W pomidorach solanina nie występuje. Alkaloid pomidorowy to tomatyna.

W 2009 roku opublikowano wyniki badań naukowych doktora Mendela Friedmana. Wykazały one, że w liściach pomidorów nie ma toksycznej solaniny. W liściach występuje alkaloid tomatyna. Jest szkodliwa dopiero po spożyciu pół kilograma liści.
Tą samą substancję wyizolowano w zielonych pomidorach, które jak liście i młode pęd są jadalne.

Na stronie Pubmed ( publikowane są tam wyniki najnowszych badań naukowych z zakresu medycyny) znajdziemy artykuł, w którym zaleca się zwiększenie udziału zielonych pomidorów w diecie.

Tomatyna ma zdolność redukowania komórek rakowych, obniża poziom złego cholesterolu, a także wiąże cholesterol w przewodzie pokarmowym. Zielone części pomidora powinny jeść osobyograniczające cholesterol. Zawarty w pożywieniu nie wchłania się w obecności tomatyny. Japończycy produkują już preparat z suszonych liści pomidorów.

Liście pomidora, to również źródło fitoncydów, czyli roślinnych antybiotyków. Nawet zapach liści ma działanie terapeutyczne (m.in. grzybobójcze).

Tomatyny powinny unikać osoby chore na artretyzm. Umiar w spożywaniu pomidorów, ze względu na zawartość szczawianów, powinny zachować także osoby z zapaleniem stawów oraz kamicą szczawianową. Pomidory mogą również powodować uczulenie.

Na podstawie www.nytimes.com/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Jest znany jako "Dr. Pluskwa". Tak mówi o zarobkach
Jest znany jako "Dr. Pluskwa". Tak mówi o zarobkach
Jedyna Polka w Konkursie Chopinowskim. Zaapelowała do słuchaczy
Jedyna Polka w Konkursie Chopinowskim. Zaapelowała do słuchaczy
"Pewni w sieci". Rusza 4. edycja kampanii edukacyjnej
"Pewni w sieci". Rusza 4. edycja kampanii edukacyjnej
Poznał ją, gdy była nastolatką. Została jego drugą żoną
Poznał ją, gdy była nastolatką. Została jego drugą żoną
Zagrał "znachora". Tak wyglądały jego ostatnie miesiące
Zagrał "znachora". Tak wyglądały jego ostatnie miesiące
Ten masaż działa jak lifting. Mówi się o nim "Kobido 2.0"
Ten masaż działa jak lifting. Mówi się o nim "Kobido 2.0"
Kupiła dom. Pokazała wnętrza. "Poszukiwania trwały rok"
Kupiła dom. Pokazała wnętrza. "Poszukiwania trwały rok"
Wcześnie została babcią. Była gwiazda TVN miała 34 lata
Wcześnie została babcią. Była gwiazda TVN miała 34 lata
Urodziny spędziła w szpitalu. "Przeszłam zabieg laparoskopowy"
Urodziny spędziła w szpitalu. "Przeszłam zabieg laparoskopowy"