Jego lecznicze właściwości znane są od wieków: ma działanie wzmacniające i oczyszczające, a regularnie spożywany zapewnia długowieczność. Ma jednak dziesiątki odmian. Którą wybrać?
Miód to naturalna substancja bogata w cukry, mikroelementy, enzymy i aminokwasy. Według medycyny tradycyjnej miód akacjowy reguluje trawienie, a wrzosowy pomaga w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Z kolei miód rzepakowy korzystnie wpływa na układ krążenia i serce, gryczany wspomaga układ odpornościowy, a lipowy i spadziowy są skuteczne przy przeziębieniach. Te znane od tysiącleci zalety miodu odkrywają dziś na nowo naukowcy w specjalistycznych laboratoriach.
Lecznicze właściwości miodu znane są od wieków: ma działanie wzmacniające i oczyszczające, a regularnie spożywany zapewnia długowieczność. Ma jednak dziesiątki odmian. Którą wybrać?
Odmiana miodu zależy tylko od tego, gdzie pszczoły zbierały nektar i jakich kwiatów w okolicy pasieki było najwięcej. Może więc być rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy lub gryczany, a także spadziowy i wrzosowy. To tylko niektóre z nich.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl
Miód malinowy
Jest koloru jasno-słomkowego w postaci ciekłej, a po skrystalizowaniu zmienia barwę na prawie białą. Miód malinowy polecany jest dla osób z dysfunkcją tętnic, podczas leczenia przeziębień, zalecany również w trakcie leczenia nieżytu żołądka oraz jelit. Podnosi wydajność układu odpornościowego.
Miód lipowy
Uważany jest za najlepszy ze wszystkich wytwarzanych miodów. Miód lipowy, to najlepszy, naturalny sposób na przeziębienia, grypę czy schorzenia dróg oddechowych.
Wykazuje działania przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe, uspakajające. Zalecany na chore zatoki, przeziębienia, pomocny w stanach nerwicowych oraz przy cukrzycy.
Miód rzepakowy
Posiada dobroczynne właściwości lecznicze. Wspomaga przy leczeniu chorób nerek, wątroby i trzustki, obniża ciśnienie, pomaga po przebytym wysiłku fizycznym i umysłowym.
Wspomaga leczenie chorób skóry, robienie okładów z miodu rzepakowego przyspiesza gojenie się ran i jest ochroną przed ponownym zakażeniem.
Miód wielokwiatowy
Ma szerokie zastosowanie ze względu na swój zróżnicowany skład.
Regularne jedzenie miodu wielokwiatowego gwarantuje uniknięcie kłopotów z żołądkiem, sercem czy jelitami a także, uniknięcie rozwój bakterii, gdyż jest on naturalnym antybiotykiem.
Miód spadziowy
Wytwarzany jest z roślin iglastych. Posiada słodki i łagodny smak lekko żywiczny z domieszką korzennego aromatu.
Stosowany w przypadku takich przypadłości jak: stany zapalne dolnych dróg oddechowych, miażdżyca, choroby układu pokarmowego, schorzenia serca, naczyń krwionośnych, reumatyzmu jak i problemach dermatologicznych.
Miód mieszany
Powstaje w wyniku połączenia nektaru wielu odmian kwiatów i spadzi. Najczęściej miód mieszany przed krystalizacją występuje w barwach przypominających mocną herbatę.
Miody mieszane są doskonałym uzupełnieniem diety szczególnie w stanach przemęczenia i wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Jest wskazany w trakcie leczenia zaburzeń trawiennych, kłopotów z sercem oraz przy schorzeniach układu moczowego i krwionośnego.
Miód mniszkowy
Powstaje z nektaru kwiatowego mniszka lekarskiego. Miód z nektaru mniszka charakteryzuje się złocistożółtą lub jasnobrązową barwą, bogaty w witaminy (witamina B2 i C) i mikroelementy ( fosfor, żelazo, potas, mangan).
Pomaga w trakcie leczenia stanów zapalnych żołądka, wątroby, ma też zbawienne działanie w trakcie niestrawności.
Miód akacjowy
Posiada bardzo charakterystyczną jasną barwę w stanie płynnym, która jest niemal przezroczysta. Miód akacjowy składa się z cukrów prostych, które dostarczają energii organizmowi, wyjątkowo lubiany przez dzieci. Stosowany jest przy bardzo wielu schorzeniach i chorobach.
Działa korzystnie na żołądek, pomaga osobom chorującym na cukrzycę. Stosowany jest przy leczeniu wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Pomaga w leczeniu chorób skóry przez robienie okładów z miodu.
Miód gryczany
To miód o charakterystycznej ciemnej barwie. Kolor ciemno-brązowy oraz intensywny zapach kwiatów gryki są jego znakami rozpoznawalnymi.
Żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest w pełni przyswajalne w porównaniu do żelaza zawartego w mięsie czy warzywach.
Miodu gryczanego można dodać np. do kawy zamiast cukru.
Dodatkowo wykryto w nim substancję leczniczą zwaną rutyną.
Mniej popularne miody, dostępne niekoniecznie w masowej sprzedaży, raczej w małych pasiekach i sklepach internetowych, to:
bławatkowy
faceliowy
koniczynowy
nawłociowy
ogórecznikowy.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl