Konserwanty
W jakim celu dodaje się konserwanty do kosmetyków? Zapobiegają rozwojowi bakterii, tak jak w przypadku żywności.
Podkłady o płynnych konsystencjach zawierają wodę, dlatego też są bardziej podatne na działanie tych mikroorganizmów, niż preparaty w proszku.
Jeśli jesteś fanką podkładów w pudrze, wybierz te, które wytwarzane są ze składników mineralnych. Nie dodaje się do nich konserwantów, ponieważ pozbawione są wody.
Jak zatem uchronić się przed bakteriami? Nie używać podkładu po upływie od sześciu do dwunastu miesięcy od otwarcia(datę można zapisać na opakowaniu).
Ważna sprawa - nie zakładaj, że jeśli podkład - emulsja się rozwarstwiła, to jest przeterminowana i zawiera bakterie. Oznacza to tylko tyle, że olej i woda, które są jej składnikami, uległy rozdzieleniu. Wystarczy wstrząsnąć.
href="http://kobieta.wp.pl/kolorowe-brwi-na-szara-jesien-5999369601647745g">** Kolorowe brwi na szarą jesień
href="http://kobieta.wp.pl/a-5999369616901249g">** Najbardziej przełomowe reklamy urodowe