Krok 3: Pozbądź się skórek
Zanim przystąpisz do usuwania skórek, powinnaś je odpowiednio zmiękczyć. W tym celu zamocz dłonie w ciepłej wodzie z mydlinami. Możesz do niej dodać także trochę soku z cytryny. Przyspieszy ona zmiękczanie skórek oraz rozjaśni paznokcie. Po 3-4 minutach takiej "kąpieli" możesz przystąpić do dalszych czynności.
Po osuszeniu dłoni, na skórki nałóż specjalny preparat zmiękczający lub posmaruj je odrobiną oliwy z oliwek. Odczekaj chwilę i zacznij je odsuwać za pomocą drewnianego lub różanego patyczka. Rób to zdecydowanie, ale delikatnie. Uważaj, by nie uszkodzić wrażliwej płytki paznokcia. Pozostałe na niej skórki delikatnie zdrap patyczkiem, a te nieestetycznie odstające, wytnij.
Pamiętaj jednak, by nie wycinać wszystkich skórek. Jeśli zrobisz to nieumiejętnie, zaczerwienione brzegi zbyt mocno usuniętych skórek nie będą żadną ozdobą, a poza tym pozbawisz macierz paznokcia jej naturalnej ochrony. Może to spowodować, że paznokieć stanie się pofałdowany i bardziej narażony na uszkodzenia.