Jak przechowywać imbir?
Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać.
Ze względu na kształt korzenia, czynność ta nie należy do najłatwiejszych. Zamiast noża warto użyć łyżeczki do herbaty. Należy wbić brzeg łyżeczki w imbir i po prostu zeskrobać z niego skórkę, która wówczas łatwo odchodzi od korzenia.
Świeży najlepiej trzymać w lodówce. Owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu.
Można też włożyć imbir (naciętą częścią w dół) w ziemię do kwiatów z piaskiem, a wyrośnie nowa roślina, której liście znakomicie nadają się do spożycia.
(gabi)/WP Kobieta