Dla smaku
Nie zapominajmy, że to również wspaniała przyprawa wykorzystywana często w kuchni śródziemnomorskiej. Wzmocnić może smak rosołu, sosów, mięsa pieczonego i duszonego (wołowiny, wieprzowiny, wątróbki). Nadaje się do zup, pasztetów i farszów. Ma lekko gorzkawy, korzenny smak i ciekawy aromat. Dlatego najczęściej stosowana jest w potrawach ciężkostrawnych i tłustych.
Pasjonaci kulinarni polecają również wykorzystanie macierzanki w wypiekach. Jest wiele przepisów na ciasteczka z jej dodatkiem. Sekret polega na wymieszaniu składników o różnych smakach: wyrazistego zioła o lekko gorzkim posmaku z cukrem i dżemem.
Cząberek można dodać do sałatek, surówek, duszonych warzyw. Świetnie sprawdzi się też jako składnik ziołowego masła. A olejek z tej rośliny pojawia się czasami w składzie likierów i wermutów.