Imbir na ból stawów
Kiedy duńscy naukowcy prosili uczestników o dodanie do diety imbiru, okazało się, że składnik ten łagodzi bóle mięśni i stawów, a także zmniejsza obrzęk i sztywność nawet do 63 procent w ciągu dwóch miesięcy. Zdaniem ekspertów za taki efekt odpowiadają silne związki zwane gingerolami, które powstrzymują produkcję hormonów wywołujących ból.
Jej skuteczność jako środka przeciwbólowego u osób cierpiących na ból stawów potwierdzono w badaniach naukowych, których wyniki opublikowane zostały na łamach "Journal of Alternative and Complementary Medicine". Przyprawa ma właściwości przeciwzapalne i warto łączyć ją z pieprzem, bo wtedy jej składniki aktywne są lepiej przyswajane.
Jak środek przeciwbólowy stosowany jest niemal rutynowo w Azji. Zwalcza ból artretyczny i działa przeciwzapalnie. Warto dodawać do potraw łyżeczkę suszonego bądź dwie łyżeczki świeżego imbiru.