Mleko w kuchni
Mrożenie ryb może wpływać na ich wygląd i smak - po rozmrożeniu mogą stać się wysuszone i kiepsko wyglądać. Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej zamoczymy ją w mleku i obtoczymy w mące.
Wątróbkę moczy się w mleku - zbieleje i nabierze delikatnego smaku. Jeśli chcemy poprawić smak wątroby , należy ją na kilka godzin przed użyciem włożyć do mleka z wodą.
Pieczeń będzie krucha i delikatniejsza, jeżeli na parę dni przed pieczeniem zalejemy ją roztrzepanym kwaśnym mlekiem.
Kalafiory będą białe i nie będą wydzielać przykrego zapachu w czasie gotowania, jeżeli do wody dodamy trochę mleka i cukru. Jeżeli brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem).
Brukselka będzie znakomita, jeżeli po podgotowaniu odlejemy pierwszą wodę i dogotujemy kapustę w mleku.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl