Anemia
Jadwiga Górnicka w książce „Apteka natury” pisze, że ocet jabłkowy ma pozytywne działanie w leczeniu anemii. Na pół szklanki wody należy wziąć łyżkę octu i dwie łyżeczki miodu. Pić dwa razy dziennie. Przy wysokim ciśnieniu trzy razy dziennie trzeba pić szklankę wody z jedną łyżeczką octu. Z kolei w przypadku zmęczenia szklanka zimnej wody lub niegazowanej wody mineralnej, wypita na czczo z łyżką miodu i 3-4 łyżeczkami octu jabłkowego, postawi nas na nogi. Jadwiga Górnicka szczególnie poleca ocet jabłkowy osobom ze skłonnościami do tworzenia się złogów – produkt czyści nerki i stawy, nie dopuszczając do ich powstania.
Ocet stosowany zewnętrznie (zwykle w formie kompresów) jest dobry na oparzenia, skurcz mięśni, zranienia, zmiany i dolegliwości skórne, obrzęki nóg, a nawet żylaki.