Nie tylko przyprawa
Ocet jabłkowy stoi pewnie na każdej półce kuchennej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i ryb. Wśród innych przypraw wyróżnia się tym, że nadaje potrawom oryginalny smak. W kuchni znakomicie zastępuje majonez czyniąc sałatkę lekkostrawną i niskokaloryczną. Ale ocet to nie tylko przyprawa. Wiedzieli o tym już starożytni Rzymianie i Egipcjanie, którzy pierwsi odkryli, że ocet jabłkowy przyspiesza procesy trawienne i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Poza tym, dzięki dużej dawce witaminy E, uważanej za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, regularne spożywanie octu zapobiega ponoć przedwczesnemu starzeniu się, pomaga zwalczyć zaburzenia systemu immunologicznego, choroby sercowo-naczyniowe, zaćmę i niektóre choroby nowotworowe.
Ocet jabłkowy od niepamiętnych czasów był wykorzystywany w medycynie ludowej. Nic dziwnego - zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy oraz cenne aminokwasy.