Zamiast diety
Wszystko dzięki pektynie, substancji, w którą bogaty jest ocet jabłkowy. Oprócz tego, że poprawia procesy trawienia, odgrywa również inną rolę: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Pektyna pomaga w naturalny sposób pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii, dlatego gdy odchudzamy się i spożywamy ocet, nie musimy już sięgać po środki przeczyszczające, "cudowne" tabletki i przyspieszające metabolizm herbatki.
Nie musimy też stosować drakońskich diet, które oprócz tego, że przyniosą krótkotrwały efekt, tak naprawdę tylko wyniszczą nasz organizm i wypłuczą z niego witaminy i minerały, których tak bardzo potrzebujemy, zwłaszcza wiosną. Jeśli tylko będziemy regularnie spożywać odpowiednią dawkę octu, unikniemy też efektu jo- jo, który jest prawdziwym koszmarem osób walczących z nadwagą.