Zbyt mało tłuszczów w diecie
Zdrowe tłuszcze powinny znaleźć ważne miejsce w naszej diecie. Zwraca na to uwagę dietetyk, Paulina Sabała. Jak mówi: "Wśród moich pacjentów zauważyłam, że większości zdrowa dieta kojarzy się z unikaniem tłuszczy, co wynika często z niewiedzy. Zapominamy, że tłuszcz to nie tylko te nieszczęsne kalorie, ale też (i tu powiedziałabym wręcz głównie) źródło jednych z najważniejszych witamin - A, D, E i K - które odpowiedzialne są za większość procesów metabolicznych w naszym organizmie. W zdrowej diecie wcale nie trzeba unikać tłuszczy, trzeba tylko wybierać je z głową. Jednym z tych dobrych tłuszczy jest właśnie olej z orzechów syberyjskiego cedru, który przy odpowiednim procesie produkcji i przechowywania jest doskonałym źródłem wcześniej wspomnianych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tych ostatnich szczególnie brakuje w diecie przeciętnego Polaka".