Jak ją zrobić krok po kroku?
W tym miesiącu proponujemy francuską fryzurę z lat 50., w stylu Brigitte Bardot. Zobacz, jak w prosty sposób uzyskać tak efektowne uczesanie.
1. Zaczynamy od przygotowania włosów do upięcia: myjemy włosy szamponem do koloru i nakładamy odżywkę, która nada większego blasku na włosach. Po umyciu włosów aplikujemy produkty do lekkiego usztywnienia. Modelujemy włosy na okrągłą szczotkę. Po wymodelowaniu włosy nie mogą być sypkie. Jeśli są, lekko spryskujemy lakierem. Wtedy upięcie będzie lepiej się trzymało. Lakieru używamy, robiąc całą fryzurę.
2. Przechodzimy do podziału włosów na sekcje - ułatwi nam to pracę. Na środku robimy przedziałek od czoła do czubka głowy. Tył dzielimy na dwa podziały: od karku nad potylicę pierwszy podział, nad potylicę do czubka głowy drugi podział. Wyszły nam cztery podziały: po bokach po jednym i dwa z tyłu.
3. Przechodzimy do spinania podziałów. Zaczynamy od tyłu głowy, najszersze pasmo tapirujemy dość mocno.
4. Wyczesujemy delikatnie po wierzchu szczotką z włosia do koków.
5. Podpinamy wsuwkami od spodu.
6. Podkładamy rękę i zwijamy w tak zwany rulon.
7. Nasz rulon przypinamy wsuwkami po bokach.
8. Przechodzimy do boków i robimy skręty prostownicą lub lokówką.
9. Zajmujemy się kolejnym podziałem na czubku głowy.
10. Tapirujemy i robimy kolejny rulon, tyle że mniejszy. Stosujemy tę samą technikę co na dole.
11. Tył mamy gotowy. Przechodzimy do boków.
12. Pasma lekko tapirujemy i zaczesujemy do tyłu.
13. Pasma wpinamy w okolicach rulonów.
14. Pokręcone przody grzywki bardzo delikatnie rozluźniamy. Podpinamy je do tyłu.
Fryzurę przygotowała Aneta Domiańczyk, stylistka KMS California, Atelier Aneta Domiańczyk z Lublina.